Petr Janyška: Polsko má nový mezinárodní konflikt, tentokrát s Izraelem

18. srpen 2021

Polská vláda tlačí zemi do stále větší mezinárodní izolace. Její diplomatické aktivity jsou těžkopádné a amatérské, vedené ideologií Jarosława Kaczyńského a nikoliv zájmem země a obyvatel. Jejím jediným spojencem je dnes Maďarsko Viktora Orbána.

Polsko má už několikaletý konflikt s orgány Evropské unie týkající se demontáže právního státu a nezávislosti médií. Nedávno si vyrobilo velký konflikt s USA kvůli zákonu, jenž by fakticky zestátnil soukromou televizní stanici TVN, která je kritická vůči polské vládě a kterou vlastní americká společnost. Polsko má problémy také s Českem ohledně dolu Turów.

Čtěte také

A teď si vyrobilo další vážný konflikt, a to s Izraelem. A potažmo zase s USA, které v tom vyjádřily Izraeli plnou podporu. A to přímo ústy ministra zahraničí Antonyho Blinkena.

Co se stalo? V pondělí vstoupila v Polsku v platnost novela zákona, která blokuje možnost nadále restituovat majetek zabraný Němci nebo potom komunisty. Omezuje možnost odvolat se proti jeho zabavení, byť bylo vydáno protiprávně, na 30 let po jeho vydání. Což by znamenalo, že dnes už je na odvolání pozdě.

Ten zákon vyvolal v Izraeli rozhořčení. Interpretují ho tak, že by se o majetek svých předků už nemohli ucházet židovští potomci. Přitom ještě dnes není celá řada jejich nároků vypořádaná, situace je v tom ohledu zamotaná. Podle Izraele zákon „hraničí s negováním holokaustu“ a Tel Aviv spolu s USA udělají vše, aby byl zrušen.

Izrael už nevyšle do Polska velvyslance

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid zareagoval na zákon bezprecedentně, ihned z Polska odvolal chargé d’affaires, tedy úřadujícího zástupce velvyslance. A prohlásil, že Izrael tam nevyšle žádného nového velvyslance a že své diplomatické zastoupení do budoucna sníží na úroveň chargé d’affaires. A že doporučuje polskému velvyslanci v Tel Avivu, který je teď na dovolené v Polsku, aby se už do Izraele nevracel.

Čtěte také

Neznamená to nic menšího než vyhlášení otevřeného nepřátelství mezi oběma zeměmi, jaké nemá s Izraelem žádná jiná evropská země. Konflikt potom eskalovala polská strana, na což izraelský ministr odpověděl, že „už jsou pryč časy, kdy Polsko mohlo škodit Židům, aniž by přišla reakce“, že Polsko není demokratická země a že už „dál nesmí ničit paměť o holokaustu a jeho obětech“.

Nebyl to od izraelského ministra šťastný krok, dnešní vláda v Tel Avivu není rozhodně mírným, konciliantním kabinetem. Podobná reakce se ale dala čekat, Polsko si v posledních letech vytváří v Izraeli stále horší image. Nedávno velmi hloupým zákonem, který Polsku umožňuje stíhat každého, kdo by napsal či řekl něco kritického o roli Poláků vůči Židům za války. Či tahanicemi kolem varšavského Židovského muzea.

Polsko není pro Izrael stát jako každý jiný. Mají tam kořeny mnozí aškenázští Židé, kteří v Izraeli drží otěže státu a politiky. V jejich rodinné paměti stále žijí příběhy z těch končin, příběhy často spojené s pogromy, s útlakem a s antisemitismem.

Petr Janyška

V Polsku žily před válkou tři miliony Židů, Varšava byla z jedné třetiny židovská. Naprostou většinu z nich Němci vyvraždili a ten malý zbytek, který přežil, ze země emigroval po pogromech v roce 1946 a po nevídané antižidovské kampani v roce 1968 – většinou do Izraele nebo do USA.

Současný spor je tak i ukázkou vztahu dnešního Polska k jeho spletité židovské minulosti a neochoty vládní strany podívat se historické pravdě do očí.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio

Související