Petr Janyška: Polská veřejnoprávní televize jako nástroj vládní propagandy

15. září 2022

Polská veřejnoprávní televize TVP, Telewizja Polska, už dávno není veřejnoprávní. Není nestranná, není objektivní, nepromítá do svých pořadů a především do svého zpravodajství názory a postoje všech obyvatel. Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) ji od svého vítězství v roce 2015 přetvořila v hlavní nástroj své propagandy.

Vyměnila v ní množství novinářů a televize dnes oslavuje kroky vlády a předsedy strany PiS Jaroslawa Kaczyńského, ať jsou jakékoli, a o opozici mluví buď jako o nepřátelích a škůdcích Polska, nebo o jejích aktivitách zcela mlčí, pokud rovnou neklame. Její pořady včetně kulturních se nesou většinou v duchu katolického konzervativismu.

Čtěte také

Mnoho Poláků se domnívá, že její zpravodajství není o nic kvalitnější, než bývalo za časů komunistické televize, že je stejně prvoplánové a ploché. Vedle České televize ta polská TVP působí jako z jiné planety a z jiné doby.

Hlavní podíl na té proměně k horšímu má dosavadní ředitel televize Jacek Kurski. Do jeho křesla ho dosadil přímo Jaroslaw Kaczyński, stejně tak jako dosadil do funkcí premiéra, ministry či šéfy větších státních podniků či kulturních institucí.

Ředitel televize závislý na Kaczyńském

Ředitel Kurski se také nijak netají svou blízkostí k Jaroslawu Kaczyńskému. Veřejně prohlásil, že se s ním vídá třikrát či čtyřikrát do měsíce, a třeba ve volební večer, kdy strana PiS slavila vítězství, stál hned vedle něj na pódiu, vidět to mohl každý. Uvnitř vládní strany je považován za člověka, který jí a jejím kandidátům vyhrává volby a v tom že je nenahraditelný.

Čtěte také

Jeho televizní stanice se jako jediná dostane do každé domácnosti, zatímco stanice kritické vůči vládě mají svůj dopad z technických příčin omezen. Vládní TVP je tak jediným zdrojem informací mnoha lidí, především na vesnici, kde žije stále polovina Poláků.

Ve vládním táboře Polska ovšem už delší dobu probíhá boj o moc, mimo jiné o budoucí nástupnictví po Jaroslawu Kaczyńském. Ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro, který nezakrytě mydlí schody, kde může, svému premiérovi Mateuszi Morawieckému, je v konfliktu s prezidentem Andrzejem Dudou.  

V tomto kontextu začal mít televizní ředitel Kurski příliš velké politické ambice. Intrikoval proti premiérovi i proti prezidentovi a to bylo v očích skutečného vládce Polska Jaroslawa Kaczyńského už příliš. Ač se mu Kurski v čele televize velmi hodil, nemohl dopustit rozbroje ve vlastním táboře. 

Čtěte také

A k překvapení svého okolí ho teď nechal zničehonic odvolat. Způsobem typickým pro Kaczyńského. Kurski se účastnil on-line zasedání Mediální rady a ve chvíli, kdy se na chvíli odpojil, odhlasovala Rada, poslušná Kaczyńského, nenadále a jednohlasně jeho odvolání, takže když se znovu připojil, zjistil, že už není ředitelem.

Vzápětí ovšem mluvčí vládní strany prohlásil, že to „neznamená negativní hodnocení dosavadní práce Kurského“ a že „před ním budou brzy stát nové úkoly“. Kurski tedy dostal přes prsty, Kaczyński s ním ale počítá i nadále pro práci pro PiS.

Petr Janyška

Kurského odchod neznamená, že by se v práci vládní stanice TVP cokoli změnilo, do jeho křesla byl ihned jmenován jeho dosavadní zástupce.

V kontextu ruské války proti Ukrajině lze slyšet, že teď není vhodné kritizovat, co se děje v Polsku, když tak výrazně podporuje Ukrajinu. Ukrajinu by ovšem podporovala každá polská vláda, vnímání ruského nebezpečí je tam dáno historií. A ruská invaze nemůže být záminkou, abychom si zastírali, když se demontuje něco, co patří k pilířům života v demokratické Evropě.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio