Petr Janyška: Polská opozice by dnes jasně vyhrála volby

1. srpen 2022

Z Polska přišla významná zpráva, na kterou asi čekala polovina obyvatel té země. Z průzkumu renomované agentury totiž vyšlo, že kdyby se dnes v Polsku konaly volby, hlavní opoziční strana Občanská platforma by dostala víc hlasů než vládní Kaczyńského PiS. Je to vůbec poprvé za sedm let, kdy PiS tak přišel o první pozici. Ztratil ji sice jen o jedno procento, důležitá je ale dynamika: ještě před měsícem vedl o šest procent a dnes je druhý.

Co je ale ještě důležitější: připočteme-li k opoziční Obyvatelské platformě hlasy pro další tři opoziční strany, dojdeme podle zmíněného průzkumu agentury Kantar ke 48 procentům, tedy k jasnému volebnímu vítězství dnešní opozice.

Čtěte také

Jaroslaw Kaczyński téměř nemá koaličního partnera, pouze velmi pravicovou Konfederaci. S tou by dal dohromady jen 32 procent a bylo by tedy nemožné, aby opozici dohonil, rozdíl 15 procent je hodně.

Co se stalo, že vládní strana v průzkumech klesá? Příčinou je kombinace několika faktorů, které dnes v různé míře postihují všechny vlády Evropy: výrazná inflace (16 procent podobně jako u nás), všeobecná drahota, horentně rostoucí ceny potravin a věcí denní potřeby i energií, obavy, že v zimě nebude dost uhlí a přitom hodně lidí jím v Polsku stále topí.

Na rozdíl od některých jiných zemí mají ale Poláci ve velké míře pocit, že jejich vláda to nezvládá a nezvládne, že ve vládním táboře zuří boj. A že vláda prosazuje na domácí půdě věci, které jsou v rozporu s míněním většiny.

Zastavené dotace

Třeba ohledně Evropské unie. Ta má dnes mezi Poláky velmi vysokou podporu, tak vysokou,  jako nikdy. Mimochodem daleko vyšší než u nás. 92 procent Poláků je pro, aby Polsko bylo v Unii (na rozdíl od 53 procent Čechů). A myslí si to i naprostá většina voličů strany PiS.

Čtěte také

Mnozí Poláci totiž cítí, že Unie je s jejími institucemi, na které my často žehráme, poslední baštou, která může Polsku pomoci udržet svobodné myšlení a vyjadřování a zachovat pluralitní demokracii. A zároveň, že díky tomu členství Polsko není vůči hrozbě z východu a vůči zavření plynového kohoutku samo.

Lidé ale zároveň už několik let vidí, jak si vládní tábor Kaczyńského a jeho státní televize neodpustí jediný den, aby nějak neútočili na Brusel a na jeho instituce.

Většina dotázaných se také vyslovuje pro, aby polská vláda ustoupila kritice z Bruselu ohledně takzvané reformy soudního systému, kterou už několik let prosazuje vláda a která prakticky znamená podřízení soudů politické moci. Vláda na to ale odmítá slyšet a tak Polsko stále nedostalo souhlas s čerpáním velkých peněz z evropského plánu obnovy.

Tuskova zásluha

Kaczyński měl dlouho v parlamentě se svou koalicí většinu. Někteří u nás tvrdí, že má tedy právo na všechny ty změny a výměny lidí, jaké v zemi provádí. Jenže on ve volbách nikdy nedostal většinu hlasů, naopak, ve svém souhrnu jich vždy dostala víc opozice.

Kaczyński vděčí za většinu svých poslaneckých křesel pouze aritmetice, jakou se v Polsku přepočítávají hlasy na poslanecké mandáty a která zvýhodňuje stranu, která byla první.

Do příštích voleb zbývá rok. Opozice má velkou šanci odstavit Kaczyńského od moci. Bohužel už ale několik let vede víc spory mezi sebou o to, kdo má být hegemonem opozice a kdo se má komu podřídit, než seriózním bojem s Kaczyńským.

Petr Janyška

Od návratu Donalda Tuska na polskou scénu před rokem se ale leccos změnilo a dnešní úspěch v průzkumu je do velké míry jeho zásluhou. Ostatní strany opozice jsou až daleko za ním a pokud se budou umět spojit do koalice podobně jako české strany loni, neměly by prohrát.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio

Související