Petr Janyška: Po návštěvě německého kancléře Scholze ve Varšavě – chlad a neshody

14. prosinec 2021

Dnešní polská vláda má dar vytvářet si konflikty s jinými státy jako nikdo jiný. Kromě Maďarska dnes nemá žádného spojence, což je to nejhorší, co se může nějaké zemi stát. Vůči zahraničí se chová, jako by se Polsku mělo dostávat jakýchsi zvláštních výsad a ohledů a nikdo je nesměl kritizovat. Trochu hysterická diplomacie koncentrovaná na domácí zájmy a na domácí boj s opozicí spíš než na zájmy státu.

Polsko má třenice s Bidenovskými USA, je v konfliktu s Izraelem (který už přes dva roky nemá v Polsku velvyslance), je v konfliktu s námi kvůli dolu Turów.

A především je v konfliktu s institucemi Evropské unie. Ty vesměs poukazují na to, že Polsko se vzdaluje principům právního státu, které jsou základem členství v EU, a že své soudy a média podřizuje politické moci.

Čtěte také

Takže jestliže Evropská komise většině členských států, včetně ČR, už odklepla možnost čerpat ohromné miliardy z nového Fondu rozvoje, Polsko to stále kvůli absenci nezávislosti soudů nedostalo a tenhle zavřený kohoutek může jeho vládu doma silně poškodit.

Proto se čekalo, jak dopadne nedělní návštěva nového německého kancléře Olafa Scholze ve Varšavě. Jel tam ihned po obligátní Paříži a Bruselu, čímž ukázal, že Polsko je pro Berlín důležitým hráčem a nejspíš důležitým potížistou, s nímž je třeba jednat. Dva dny před ním tam jela připravit půdu ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Vezli nabídku dobrých vztahů.

Nešťastné předznamenání návštěvy

Ty jsou dnes mezi oběma státy komplikované a napjaté, nedají se vůbec srovnat se vztahy česko-německými. Polsko je velká země a Berlín má vůči němu stále černé svědomí ohledně 2. světové války.

Čtěte také

Proto také Angela Merkelová bývala vůči východnímu sousedovi léta velmi konciliantní, nepřipojovala se otevřeně v jeho kritice k jiným státům EU. A to přestože polská vládní strana doma každou chvíli vytahovala dost hrubou antiněmeckou kartu, o níž si myslí, že jí u obyvatel přinese body.

S novou německou vládou se ale zdá, že časy Merkelové budou v polské relaci nenávratně pryč. Zvlášť Zelení jsou ohledně právního státu a principů EU nesmlouvaví.

Kancléři Scholzovi i jeho ministryni se ve Varšavě dostalo studené sprchy. Návštěvě udal tón Jarosław Kaczyński, když na adresu myšlenky větší federalizace EU, jež figuruje v německém vládním prohlášení, prohlásil před kancléřovým příjezdem, že to je pokus, jak vybudovat 4. říši. Nešťastnější předznamenání návštěvy si těžko představit.

Čtěte také

Při Scholzových jednáních s premiérem Morawieckym se ukázalo, že kromě pohledu na krizi na běloruské hranici se jejich názory v ničem neshodnou: ani na budoucnost EU, ani na energetickou transformaci, ani na plynovod Nord Stream 2, proti němuž se Polsko ostře staví.

Ministryni se místo jednání o Ukrajině, o směřování EU, o záměrech Polska jako budoucího předsedy OBSE vůči Ukrajině a Bělorusku, zase dostalo dlouhého seznamu žádostí o reparace a odškodnění za památky a stavby zničené za 2. světové války.

Téma mezi oběma zeměmi už dávno uzavřené, které však polská vláda vždy čas od času otevře. Takže první polsko-německé setkání nového kancléře se rozhodně nepovedlo.

Petr Janyška

A domácí poznámka na okraj: kde jsou ty časy, kdy by se nový německý kancléř snažil přijet co nejdřív do Prahy, kdy každý zahraniční politik usiloval o rozhovor a o fotku s prezidentem Havlem. Dnes už tou zemí prioritního zájmu dávno nejsme.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio