Petr Janyška: Francie se brání Macronově důchodové reformě

11. březen 2023

U zastávky je chumel lidí. Všichni vyhlížejí, kdy přijede autobus, a když se konečně objeví, je nacpaný k prasknutí, řidič ani neotevře dveře a po chvíli pokračuje dál. A my na zastávce vyhlížíme další, ten den jezdí snad jen každý pátý.

Čtěte také

Takhle vypadalo minulé úterý v Paříži. Zavřené vstupy do metra, kromě dvou linek žádná nejezdila, nejela ani většina vlaků, školy zavřené, zablokované dodávky benzínu a nafty do pump, neodvezené popelnice. A dva milióny lidí manifestujících po celé zemi. Pro Francii ovšem nic nezvyklého, zažil jsem tam i několikatýdenní stávky. 

Dnešní protesty se týkají Macronovy důchodové reformy, kterou ale odmítají dvě třetiny Francouzů. Situace je tam podobná naší. Francouzská vláda říká, že současný důchodový režim je nadále neudržitelný, délka života se prodlužuje a poměr těch, kdo pracují a kdo jsou v důchodu, se zhoršuje.

Na dobré francouzské důchody nedosáhne každý

Macron chce odchod do důchodu postupně zvýšit ze 62 na 64 let, tedy o trochu dříve, než je dnes u nás. V českých očích to může vypadat jako luxus, zvlášť že francouzští důchodci jsou na tom v rámci Evropy relativně dobře.

Čtěte také

Jejich životní úroveň je v průměru dokonce malinko vyšší než průměru francouzské populace a třeba státní zaměstnanec, který si odpracoval plnou potřebnou sumu let, dostane důchod ve výši 80 procent posledního platu. U nás dnes průměrný důchod odpovídá asi 45 procent průměrného platu.

To zdánlivě hezké francouzské číslo ovšem neznamená, že takto tam žije většina důchodců, mnoho z nich má důchod daleko menší. Třeba proto, že strávili pár let života jako nezaměstnaní, když jejich firma zavřela. A kdo přijde o práci po padesátce, těžko už ji znovu najde.

Francouzský důchodový systém je komplikovaný, jiný systém tam platí pro státní zaměstnance a jiný pro soukromý sektor, a spousta odvětví má speciální podmínky a nižší věk odchodu do důchodu – železničáři, řidiči metra atd. To se teď Macron snaží odbourat a zavést jednotný systém plus navýšit věk odchodu do důchodu.

S reformou nesouhlasí dvě třetiny Francouzů

Odpůrci jeho reformy tvrdí, že dopadne nejvíc na chudší vrstvy a na ženy, a že je nespravedlivé, aby zrovna ti nejvíc dopláceli na systém. Že napravit ho, je politické rozhodnutí, kde hledat zdroje. A že když Macron za covidu tvrdil, že ekonomiku zachrání ať to stojí, co to stojí a rozdával plnými hrstmi, nemůže najednou bít na poplach. Zvlášť že třeba petrolejářskému gigantu TotalEnergies stouply díky politice státu zisky o miliardy.

Proti jeho reformě v dnešní podobě se postavily úplně všechny odbory, samozřejmě levicová i krajně pravicová opozice, ale i část jeho poslanců a část klasické pravice, která ho paradoxně kritizuje za asociálnost.

Macron je v kleštích

Politicky svůj projekt špatně prodal, nediskutoval ho příliš ani s odbory, ani s ostatními stranami. Žije v oblacích pařížské technokracie, nemá smysl pro realitu běžného života. Reformu chce nechat v parlamentu prohlasovat do konce měsíce, manifestace ale pokračují, další velká stávka je svolána na sobotu 11. března.

Petr Janyška

Macron se ocitl v kleštích: pokud s reformou ustoupí, ztratí politickou sílu prosadit do konce svého mandátu jakoukoli další. A pokud ji v parlamentu prosadí, riskuje velké nepokoje v ulicích.

Česká mentalita je jiná než francouzská, přesto by česká vláda a parlament, které chtějí důchodový systém také reformovat, měly reakci francouzské populace sledovat. Reforma se netýká jen dnešních důchodců, ale všech, kdo dnes pracují. A lidé v důchodovém věku u nás představují dva milióny voličů.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.