Petr Janyška: Francie dva roky po požáru obnovuje katedrálu Notre-Dame

15. duben 2021

Francie koronavirus nijak bravurně nezvládá, jako ale ostatně asi nikdo v Evropě. Počet zemřelých se tam blíží stu tisícům, což je hrozitánské číslo a část Francouzů vede k ostré kritice vlády a prezidenta Emmanuela Macrona. Při přepočtu na počet obyvatel by to ale stále byla jen polovina zemřelých, které máme u nás.

Hlavním tématem je ve Francii covid a opětovná uzávěra. Život se tam ale zcela nezastavil, třeba knihkupectví jsou stále otevřená. A přicházejí i pozitivní zprávy.

Čtěte také

Jednou z nich je, že pokračuje rekonstrukce pařížské katedrály Notre-Dame, která hořela přesně před dvěma lety. Tenkrát zcela lehl popelem středověký krov, tvořený stovkami dubových trámů, a věžička, kterou ke katedrále přidal v 19. století slovutný obnovitel gotiky Viollet-le-Duc. Propadla se i část klenby kostela, dotčeny byly středověké vitráže.

Ten požár tehdy sledoval na obrazovkách doslova celý svět, ta katedrála je pro mnoho křesťanů planety jedním z nejdůležitějších poutních míst. Ročně ji jich taky navštívilo 12 milionů. Je jednou z prvních gotických katedrál, stala se referencí pro stavbu mnoha dalších. Proto hned přišla finanční pomoc prakticky ze všech států světa, od 200 tisíc malých i velkých dárců. Kanadský premiér dokonce nabídl dřevo na krov.

Ihned po požáru řekl prezident Macron, že stavba bude do pěti let obnovena, a dnes se zdá, že se termín dodrží. V sekulární Francii je stavba majetkem státu, církev ji má v užívání.

Dva tisíce dubů

Po požáru se otevřela velká diskuse na téma jak a do jaké podoby stavbu restaurovat, protože každé století na ní nechalo svůj otisk. Nejvíc devatenácté, včetně těch slavných chrličů, které si koupí snad každý turista na pohlednici a které tam ve středověku nebyly.

Čtěte také

Macron přišel po požáru dokonce s výrokem, že by katedrála snesla nějaké prvky našeho století. Objevily se nápady, že by střechu mohla kvůli ochraně před dalším možným požárem nést ocel, nikoli dřevěné trámy. Přišly i futurističtější projekty, jako třeba udělat podlahu krovu ze skla, aby bylo vidět seshora do katedrály.

Nakonec se pod vlivem historiků umění a restaurátorů prosadil konzervativní názor, totiž obnovit stavbu do přesné podoby před požárem, tak jak ji vytvořilo 19. století, včetně původních materiálů. Tedy včetně dřevěného krovu a věžičky, od níž všechno neštěstí začalo.

Dva roky trvalo, než se celá stavba zabezpečila a zpevnila. A teď přišel velký okamžik, začínají se vybírat duby potřebné na trámy. Dva tisíce kmenů. Všechny dodá Francie, protože tahle velká země má od 17. století tradici ve vysazování státních lesů, především dubových. Z tohoto staletého pokladu, na který se běžně nesmí sáhnout, teď odborníci vybírají naprosto rovné, nejméně 20 metrů vysoké staleté kmeny na hlavní trámy.

Petr Janyška

Odborníci už připravují soupis všech dřevěných částí, které budou na obnovu potřebovat. Naštěstí se uchovaly všechny náčrty a plány rekonstrukce z 19. století, existuje i kompletní 3D model katedrály. A dendrologové teď kvůli symbolice hledají vhodné stromy v každém z francouzských regionů, včetně jihu a Korsiky, kde na starý dub skoro nenarazíte. Zapojí se tak celá Francie.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio