Petr Janyška: Biden ve Varšavě – NATO bude bránit každou píď svého území

27. březen 2022

Od ruského vpádu na Ukrajinu vyrostlo Polsko v očích západních politiků do obrazu důležité země. Je zdaleka největším státem na východní hranici NATO a Evropské unie, sousedí přímo s Ukrajinou, odkud tam uprchly už víc než dva miliony osob. Všechny je přijímá, štědře jim pomáhá. Neřeklo si o žádné kvóty, nenaříká. Polské obyvatelstvo, tisíce dobrovolníků, vládní i nevládní organizace, všichni nabízejí pomocnou ruku, ubytování a bezpečí.

Přes Polsko jde veškerá pomoc Západu Ukrajině. Obří letadla tam přistávají na moderním letišti v Řešově, městečku 90 kilometrů od ukrajinské hranice, odkud pomoc pokračuje na východ. Dnes asi nejsledovanější letiště Evropy.

Čtěte také

Bylo proto logické, že sem zamířil ze summitu NATO a G7 americký prezident Joe Biden. A přivezl jasný vzkaz Putinovi, Ukrajincům, státům na východě Evropy i světu:

Že demokratický svět je jednotný, že NATO bude bránit každou píď svého území, že článek 5 o vzájemné pomoci je pro NATO svatý. To byla formulace, kterou potřebovali slyšet ve Varšavě i v Pobaltí i všechny státy východní hranice Aliance. Na polském východě už je deset tisíc elitních amerických jednotek a počítá se s dalšími, v celé Evropě jich je už sto tisíc. A polský prezident Duda požádal Bidena o urychlené dodávky protiletadlové obrany Patriot, o stíhačky F-35 i tanky Abrams.

Rozhořel se střet demokratického světa a autokracie

Čtěte také

Co se dnes odehrává, není podle Bidena jen izolovaný ruský útok na Ukrajinu, ale střet dvou světů, svobody a tyranie, demokracie a autokracie, jak řekl v projevu (který mimochodem pronesl před 500 hosty na Královském zámku celý spatra). Boj o demokracii podle něj neskončil s koncem studené války, autokracie všude ve světě nabyly na síle, jsme na začátku boje na dlouhý běh a bude nás něco stát, jak řekl.

Ukrajinskému národu vzkázal pádnou větu: „Jsme s vámi. Tečka.“ Jeho ministři zahraničí a obrany, kteří ho doprovázeli, se neohlášeně setkali se svými  ukrajinskými protějšky, kteří dorazili tajně do Varšavy a jednali o další pomoci a dalších sankcích. Prezident Biden se sám jednání na chvíli zúčastnil a Ukrajincům údajně řekl: „USA budou s vámi až do vítězství.“

Musel to pro ně být balzám na duši, zvlášť když Biden řekl, že jediné, co může zastavit ruskou agresi, je „rychlá a rozhodná odpověď Západu“. Na druhou stranu ale svým projevem potvrdil, že vojska NATO nevkročí na ukrajinské území, že NATO je čistě obranný pakt, že spojenci budou dodávat zbraně, utvrzovat sankce a izolovat Rusko, ale bojovat budou muset Ukrajinci sami.

Čtěte také

Během jeho návštěvy nepadlo také nic o uzavření vzdušného prostoru ani o dodávkách letadel či tanků – o to Zelenskyj žádal ve svém čtvrtečním projevu k summitu NATO. Ani o mírové misi NATO, jakou navrhovalo Polsko. Biden chválil dopad sankcí, které mají podle něj stejnou sílu Rusko porazit jako vojenská akce.

Obrátil se také k Rusům a jasně oddělil národ od Putina. Rusové prý nejsou nepřáteli USA, je přesvědčen, že si nepřejí tuto válku, jeho protivníkem není ruský národ, ale Putin. Autokrat, diktátor, lhář a „řezník“. Putinova agrese vás odřízla od zbytku světa, ale vy si to nezasluhujete, řekl jim.

Petr Janyška

Jestliže to ještě nedávno vypadalo, že USA se přestávají zajímat o Evropu a koncentrují se na Čínu a na Tichomoří, jestliže Trump urážel evropské spojence a vyjadřoval se pohrdavě o NATO, teď se ukazuje, že Bidenovy Spojené státy se vracejí mílovými kroky do Evropy a její bezpečnost považují zase za svou.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio