Petr Honzejk: Babiš vrátí úder. Ministři ČSSD k němu budou chodit s kloboukem

17. červen 2016

Andreji Babišovi se stalo, řečeno s klasikem „něco divnýho“. Přes dvacet let znal jen cestu vzhůru. Jeho ekonomická i politická moc nepřetržitě rostla. Teď poprvé narazil.

Prohrál politický souboj s ČSSD o reorganizaci policie, do kterého investoval nemálo energie a kapitálu (míněno samozřejmě politického). Jím oblíbený šéf ÚOOZ Robert Šlachta odchází od policie a on, Andrej Babiš, nejenže s tím nic nemůže udělat, ale dokonce zůstává přes veškerá silná slova a dramatické vyhrůžky ve vládě.

Zesměšnění by byl asi příliš silný výraz. Ale potupa to je pro Babiše zcela určitě. Je jasné, že si Andrej Babiš něco takového nenechá líbit. Otázka zní jen, kdy a jakým způsobem vrátí úder. Dost pravděpodobné přitom je, že se to stane skrze jeho pravomoc jako ministra financí.

ČSSD bude chtít před volbami uspokojit své voliče zvyšováním platů ve státní sféře, zvyšováním důchodů a tak dále. Babiš ale může jednoduše říci: „Nedám. V koaliční smlouvě je napsáno, že deficit bude šedesát miliard korun, ani o korunu víc. Takže máte smůlu.“

Ostrouhat mohou všichni. Svatopluk Němeček, když si přijde pro peníze na přilepšené lékařům. Kateřina Valachová, když přijde pro přídavek učitelům. Milan Chovanec snad ani chodit nemusí. Pokud jde o rozpočet, je Andrej Babiš tím, čím je nejraději: Šéfem.

Otevřená válka

Koaliční partneři mohou ANO samozřejmě ve vládě přehlasovat, jenže na schválení velkorysejšího rozpočtu by těžko našli hlasy ve sněmovně. Pravice sice dává v obecné rovině najevo, že by Sobotku proti Babišovi podpořila, ale těžko si představit Miroslava Kalouska, který v posledních letech plédoval za rozpočtovou odpovědnost a co nejnižší deficit, jak hlasuje pro větší utrácení.

Ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý

Kdyby se sociální demokraté lidově řečeno „zasekli“, mohlo by lehce nastoupit rozpočtové provizorium. Tedy situace, kdy by všichni ministři chodili k Babišovi po kolenou s klouboukem. A po tom asi Bohuslav Sobotka dvakrát netouží. Ano, Babiš má do odvety za potupu v kauze Šlachta slušně nabito.

V každém případě je zřejmé, že hlavní linií souboje mezi Babišem a ČSSD bude právě rozpočet. Možná nakonec ani ne rozpočet na rok 2017, ale rozpočet, který se bude sestavovat o rok později, těsně před sněmovními volbami. Tam můžeme očekávat pravou divočinu. Jedna i druhá strana bude prosazovat své představy a bude je, podobně jako Jiří Paroubek v roce 2006, ochotná schvalovat třeba společně s Marťany.

Výsledek neodhadneme. Jisté ale je, že kauzou Šlachta začala v koalici otevřená válka. Pokud vláda vydrží do řádných voleb – a zatím to vypadá že ano, protože Babišovi se z vlivného ministerstva financí opravdu nechce – dožije v totálním rozkladu.

Kdo z vzejde z chaosu jako vítěz? Těžko říci. Andrej Babiš nicméně udělá pro odčinění potupy a pro to, aby se vrátil na trajektorii úspěchu a vzrůstající moci, úplně všechno. A dost možná ještě o něco víc.

autor: Petr Honzejk
Spustit audio