Petr Holub: Zdražuje mouka? Česká republika na tom vydělá

9. březen 2022

Pokud by chtěl člověk propadnout panice a nakupovat zásoby, pak je na místě doporučit olej, mouku, případně se ještě zamyslet nad trvanlivými mléčnými výrobky. Výběr je snadný, vesměs jde o potraviny, které dosud zdražily nejvíce a u kterých se dá čekat, že zdraží ještě víc. 

Důvod je nejvíc pochopitelný u mouky. Jak známo, čtvrtinu světové produkce pšenice zabezpečuje Ukrajina a Rusko, válka však zastavila obchod a bez pšenice není mouka ani chléb.

Čtěte také

Proto cena pšenice na Pařížské burze trhá všechny rekordy. Také produkce oleje i mléka trpí úzkými hrdly zahraničního obchodu v nejistých časech, které se protáhly v důsledku ruské agrese.

Není však třeba paniku přehánět. Mnozí lidé se opravdu obávají, že válka zastaví zásobování potravinami. Ovšem ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) to řekl celkem jasně. „Zásobování potravinami je plynulé a nehrozí jejich nedostatek,“ uvedl.

Případná panika tedy může hledat svou příčinu jenom v prudkém růstu cen. Zdražení potravin likviduje rodinné rozpočty, proč se tedy nechránit tím, že člověk zaplní část svého bytu potravinami.

Česká příležitost

Přesto je třeba připomenout, že zdražování zemědělské produkce a zvláště pšenice, olejů a mléčných výrobků, nemusí být jen katastrofou, ale také příležitostí. Česko není soběstačně v produkci masa a zeleniny, ovšem v některých oblastech zemědělství je jedním z největších evropských exportérů.

Čtěte také

Zdejší firmy loni vyvezly přes čtyři miliony tun obilí a obilných výrobků, z toho přes dva miliony tun pšenice, půl milionu tuny ječmene a kukuřice. Dovoz dosahuje jen pětiny těchto hodnot. Jen o něco menší přebytek má Česko při zahraničním obchodu s mlékem, totéž platí i pro řepkový a slunečnicový olej.

To samozřejmě neznamená, že se zdražování potravin zastaví. Ovšem Česko v tomto případě není v pozici Egypta, který bude obtížně nahrazovat ukrajinské či ruské obilí. Spíše se podobáme Saúdské Arábii, které současná cenová krize nevadí, protože prodávat ropu za dvojnásobnou cenu než před pár měsíci se logicky vyplatí. Obdobně vylepší tuzemský zahraniční obchod svou bilanci na potravinách.

Jistě je na místě obávat se války i jejích důsledků. Zároveň nelze přehlížet, že války a jiné krize mají také paradoxní dopady. Dodávky některých komodit, například ropy nebo pšenice, se omezují, ceny pak rostou a na tom vydělávají producenti, případně obchodníci.

Petr Holub

Česku hrozí výpadky dodávek energií, a proto platí vyšší ceny. U pšenice či mléka ovšem může na vyšších cenách vydělat. A pokud vydělává aspoň část národní ekonomiky, pak to pomůže národnímu hospodářství jako celku. Panika v obchodech s moukou nebo olejem připomíná, že i z této krize existuje nějaká cesta.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Související