Petr Holub: Zdražování ještě zrychlí, straší centrální banka

5. srpen 2022

Pokud to člověku nejde při šachové hře, pak má přirozeně sklony shodit šachovnici na zem. Podobný pocit vzbuzují výsledky měnově-politického jednání rady České národní banky.

Bankéři při něm odhadli, že se inflace v červenci přiblížila k devatenácti procentům, a že tedy nejspíš v září pokoří další magickou hranici dvaceti procent. Jinými slovy, pokud někdo věřil, že zdražování zpomaluje, pak má smůlu.

Čtěte také

Dále bankéři oznámili, že tuzemské ekonomika v druhé polovině roku klesne, jinými slovy, propadne se do recese. Návrat hospodářského výkonu na úroveň doby před covidem se tedy dá čekat nejdříve koncem roku 2023.

Hrozící propad ekonomiky je vlastně pozitivní zprávou, protože jedině on teď může zastavit zdražování. Také z toho důvodu se bankovní rada rozhodla nezvyšovat základní úrokovou sazbu ze sedmi procent, i když se inflační vyhlídky mimořádně zhoršily.

Z pohledu prostého občana lze pokračovat. Národní banka publikuje prognózy každé čtvrtletí a v poslední době svou předpověď pravidelně zhoršuje. Varianta, podle níž bankéři v listopadu předpoví inflaci 25 procent, tedy má určitou pravděpodobnost. V této chvíli je tedy načase shodit šachovnici.

Zpravidla jde sice o zpozdilý čin, ovšem v případě letní prognózy České národní banky tomu může být jinak. Předpověď využívá makroekonomický výklad světa, teď se však zdá, jako kdyby tento přístup ztrácel smysl.

Inflace není pohroma

Co se vlastně říká tvrzením, že inflace poroste i v dalších měsících? Vzbuzuje se tím očekávání, které může ke zdražování jedině přispět. Pokud se deklaruje nutnost ekonomického poklesu, pak jde opět o sebenaplňující proroctví. Ekonomové asi nemohou mluvit jinak a obyčejný člověk zase nemůže s prohlášením nejvyšší finanční autority v zemi polemizovat. Může však použít volnější formulaci.

Ještě ve druhém čtvrtletí česká ekonomika proti všemu očekávání rostla, meziročně o tři a půl procenta. Třeba nevyjde ani předpověď na třetí čtvrtletí a k propadu zase nedojde. Lidé při prudkém zdražování asi přestanou utrácet, ale výpadek spotřeby domácností může vyrovnat průmysl anebo investice vlády.

Ostatně ani samotná inflace není fatální pohromou, protože obvykle koriguje chyby národohospodářské politiky posledních let.

Petr Holub

Udržování nízkých cen pomocí umělého oslabení koruny před rokem 2017, zastavení a zároveň přemrštěná stimulace ekonomiky během pandemie covidu, nově vybudovaná závislost na ruském plynu – tyto kroky deformovaly ceny ve všech oblastech a vzbudily inflační smršť, kterou zažíváme.

Pokud nápravu v cenové oblasti zařídí dvacetiprocentní inflace, pak Česko vyvázne ještě lacino.    

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Související