Petr Holub: Ve stopách uprchlíků. Historie kráčí Bavorskem

12. říjen 2018

Jak dlouho to ještě může fungovat? Tak se od 70. let minulého století ptal každý, kdo sledoval bavorskou politiku.

Dominovala jediná strana, Křesťansko-sociální unie známá i pod zkratkou CSU, která obvykle dodávala většinu členů zemského sněmu.

Karel Hvížďala: Bavorsko se bouří proti přívalu migrantů

Bavorský ministr financí z CSU Markus Söder se tvrdě postavil proti současnému přívalu migrantů do Německa

Zjednodušeně by se dalo říci toto: Bavorský ministr financí z CSU Markus Söder v celostátních německých novinách Frankfurter Allgemeine Zeitung se ve čtvrtek tvrdě postavil proti současnému přívalu migrantů do Německa a prosazuje tezi, že by se měly standardy azylového práva v Německu redukovat na úroveň ostatních evropských zemí.

V Německu se mohlo stát cokoli, Bavoři v klidu a odpovědně budovali svůj blahobyt, až se stali nejbohatší spolkovou zemí, vlastně jednou z nejbohatších zemí v celé Evropě. Tradiční sny o slávě a bohatství bavorského království se zdály být naplněny.

Teď tedy nastává čas, že politický model, který skvěle fungoval více než půl století, je u konce své životnosti. Něco přece jenom nezvládne. V neděli proběhnou volby, při kterých průzkumy předpovídají křesťanským sociálům výsledek sotva poblíž okolo 35 procent.

Zdá se, že bývalý zemský premiér Horst Seehofer a jeho nástupce Markus Söder, který Seehofera nahradil v březnu, něco nezvládli. Je veřejným tajemstvím, že tou nezvládnutou agendou byla uprchlická vlna z roku 2015, která do Německa dorazila právě přes Bavorsko.

Nerozhodnost kmenových voličů strany

Bavoři to náraz zvládli s typickou německou pečlivostí a dostatkem prostředků, frustrace z chaosu spojeného s tím, že se zemí prohnaly statisíce neznámých lidí, však zůstala. Kdo navštívil Bavorsko jen o rok později, ten kdysi blahobytnou a spokojenou zemi nepoznal. Počátkem léta 2016 došlo ke třem teroristickým útokům a lidé se nervózně rozhlíželi, odkud jim hrozí nové nebezpečí.

CSU byla obviňována, že nehájí bezpečí občanů dost přísně, předseda vlády se marně snažil v Berlíně prosadit, aby Německo důkladně hájilo své hranice, a protože se mu to nedařilo, rostla popularita protimigrační strany Alternativa pro Německo. Přesto byl vládní kurz proti uprchlíkům dost tvrdý, aby část voličů křesťany opustila. Teď tedy stojí CSU proti Zeleným s 18 procenty v předvolebních průzkumech a Alternativě, které prognózy dávají přes 10 procent.

Z tuzemského pohledu je to pořád idyla. CSU vyhraje, třeba dokonce složí koalici se stranou Svobodní voliči, která je něco jako tuzemští Starostové, v horším případě se bude nějak muset domluvit se Zelenými. Může to být nepříjemný kompromis, ale přece jen jde o vyzkoušenou demokratickou stranu. Poryvy uprchlické krize budou překonány.

Z pohledu Bavorů se však v takovém scénáři skrývá značná nejistota. Těžko říct, jak zvládne tento přechod Markus Söder, celou svou životní dráhou vychovaný k patriarchálnímu pojetí politiky. Pokud ovšem situaci nezvládne mnichovský regent, může být ohrožena autorita celého bavorského státu, která přece tradičně stojí na přesvědčivosti a síle jediného muže.

Petr Holub

Kdo má rád staré klasické Bavorsko s jeho tupláky, dirndly a monumentálními pomníky, ten ještě může spoléhat na to, že se před nedělními volbami ještě nerozhodla víc než polovina oprávněných voličů. Třeba ještě dostanou rozum a zajistí CSU aspoň 40 procent. S tím už by se dalo pracovat. Jenže nerozhodnost kdysi kmenových voličů Křesťansko-sociální strany věští spíše něco jiného.

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.