Petr Holub: Pomoc zdravotníkům bez záruky

23. červen 2020

Co s námi a se zdravotnictvím udělá koronavirus, mohli se ptát lékaři, sestry i zdravotničtí manažeři někdy počátkem března, když se ještě nevědělo, jaká pohroma přichází.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Teď se mohou ptát podobně: co s námi a se zdravotnictvím udělá kompenzační úhradová vyhláška.

Čtěte také

Úvahy o kompenzacích a vyhláškách jsou mnohem méně dramatické než vyhlídka na vražednou epidemii, ovšem zdravotníky zneklidňují stejně. Málokdo věděl, jak je koronavirus nebezpečný, proto nemocnice i ordinace soukromých lékařů zastavily do značné míry provoz a chystaly kapacity na příval nemocných.

Příval se však nedostavil a zdravotníci provedli mnohem méně výkonů, než plánovali po dohodě s pojišťovnami, přitom fixní náklady se nezmenšily. Na druhé straně utratili nezanedbatelné částky za hygienické prostředky na ochranu před infekcí. Většina dotázaných zdravotníků se proto shodne, že jejich výkony za první pololetí dosáhnou nejvýš 80 procent z plánu.

Teď ještě od pojišťoven dostávají zálohy v plánované výši, po Novém roce 2021 jim to však pojišťovny vyúčtují, část záloh se bude vracet a nemocnice i s ordinacemi zkrachují. Během koronakrize jsme ve zdravotnících viděli hrdiny, bezprostřední zachránce svých životů, teď je však odesíláme vstříc existenční nejistotě.

Vedlejší účel kompenzační vyhlášky

Není divu, že premiér Andrej Babiš i ministr Adam Vojtěch slíbili, že stát propad příjmů zdravotníků vyrovná, i když to bude stát třeba desítky miliard. Příjmy pojišťoven mohou mít výpadek kvůli krizi, ale se státní pomocí zůstanou jejich platby doktorům stejně vysoko, jako se plánovalo ve vyhlášce domluvené koncem minulého roku.

Čtěte také

Právě za tím účelem bude s platností od 1. července vydána ona kompenzační úhradová vyhláška. Lékaři i nemocnice dostanou za své výkony vyšší sazbu a příští rok nebudou nic vracet.

Zdravotníci s vyhláškou souhlasí, co jim také zbývá, protože jinou cestou se k nim peníze nedostanou. Nervozita však nezmizela, protože jde o mimořádně nejistou cestu. Ministr stanovil vyšší ceny za zdravotnické výkony, jenže v této chvíli nikdo nemůže vědět, jestli je nová cena dostatečná.

Nemocnice i ambulantní specialisté jsou dokonce přesvědčeni, že dorovná sotva polovinu výpadku, ke kterému došlo během koronaviru. Peníze navíc budou vyplácet pojišťovny a ani ministr neví, jak přesně budou postupovat v situaci, kdy budou platit dvě úhradové vyhlášky – první od ledna, druhá od července.

Je to stejné jako s koronavirem, ani finanční nejistota tak snadno nezmizí. Nespokojeným zdravotníkům se není co divit, když projekt jejich záchrany stojí na nejistých číslech.

Ministrovi by přitom nedalo moc práce napsat vyhlášku s vyššími úhradami za jednotlivé výkony, a pokud to snad doktoři se svými nároky přeženou, pak je držet v mezích vhodně nastaveným stropem. Teď nejde vyloučit, že vedlejším účelem kompenzační vyhlášky mohou být úspory a likvidace některých zdravotnických zařízení, která jsou z pohledu expertů na ministerstvu méně důležitá. Vzniká experiment, který možná pomůže všem, chybí však pojistka, když plán nevyjde.

Autor je komentátor serveru Echo24

autor: Petr Holub
Spustit audio