Petr Holub: Politici dávají do pořádku stát

28. únor 2014

Nejdůležitější zákon, který chce prosadit nová vládní koalice, vzniká za podmínek, které tomu zdaleka neodpovídají. Již zastaralý zákon o státní službě se mění ve sněmovně tzv. komplexním pozměňovacím návrhem, což v zásadě znamená, že se narychlo píše zákon nový. S tím se spouštějí všechny běžné průvodní jevy.

Nikdo přesně neví, která verze je ta pravá, jednotliví autoři se navzájem obviňují z neschopnosti, protestují ti, kterých se zákon týká. Přesto musí vzniknout zákon, podle kterého bude fungovat český stát další desítky let.

Chaos a rozpory v přípravě služebního zákona nejsou dnes ničím výjimečným. Jeden elitní politický útvar vyšetřuje pražský magistrát za to, že nezákonně platí stavbu tunelu Blanka. Druhý elitní policejní útvar vyšetřuje pražský magistrát za to, že stavbu tunelu Blanka neplatí. Představitelé hlavního města dnes logicky nevědí, jak postupovat ve chvíli, kdy je třeba nějak dokončit předraženou stavbu, kterou provází podezření z korupce. Přesto musí nějak rozhodnout a dostavět Blanku do konce roku.

Dalším podobným příběhem je dokončení nejdůležitější české dálnice, tedy pražského okruhu. Ministr dopravy hodlá prosadit stavbu v trase, proti které se už sedm let úspěšně brání místní radnice i občanská sdružení a která je v podezření, že na výkupu pozemků vydělají regionální politici. Ministr chce tedy připravit zákon, který vliv protestujících občanů omezí. Zároveň ovšem musí Česko na žádost Evropské unie přijmout zákon, který možnosti veřejnosti ovlivnit stavbu dálnic významně zvětšuje. V každém případě by měla být aspoň jedna další část okruhu dokončena během volebního období.

Ve výčtu starých dlouho neřešených problémů, dnes tedy na první pohled neřešitelných problémů by bylo možné pokračovat. Popisují potíže, se kterými se bude muset potýkat politická reprezentace, která vzešla z parlamentních voleb, a nutno tedy předem uznat, že je to všechno nějak složité. Jde o problémy, které vznikly tím, že v Česku dlouhou dobu vládli diletanti nepřipravení na řízení tak velké instituce, jakou je stát. Neschopní lidé rozhodovali, jak chtěli, protože měli politický mandát, do té doby, než jim vlastní neschopnost podrazila nohy, a pak opět nastoupil někdo s politickým mandátem.

Co bude dál, tak zní otázka. Noví lidé mohou něco udělat jen za předpokladu, že už budou rozumět záležitostem, o kterých budou rozhodovat. Jde ovšem jen o předpoklad, který nestačí. Často budou rozhodovat mezi dvěma možnostmi, které jsou obě špatné. Třeba dostavět tunel Blanka znamená vyhodit peníze, ještě víc se jich však vyhodí, když se tunel nedostaví. Budou tedy muset být schopnými politiky, kteří by vysvětlili, že i nepopulární opatření je nezbytné. Zároveň bude nutné nastavit nová pravidla, podle kterých se rozezná, co je menší zlo.

Jednou větou, začíná nová fáze tuzemské politiky, která odpovídá tomu, že se mladý člověk stává dospělým. Právě tehdy si uvědomuje, že svět je složitější, než si dosud myslel, a že jeho součástí jsou také nepříjemnosti. Vyhnout se vstupu do dospělosti však nejde.

autor: Petr Holub
Spustit audio