Petr Holub: Nižší DPH jako záchrana upadajících hospod

15. červen 2018

Snížení daně z přidané hodnoty se dotkne jen několika druhů podnikání, v první řadě by se tím měl ulehčit některým řemeslům přechod k účtování na elektronických pokladnách EET.

Překvapivě se opět snižuje sazba pro jídlo a nápoje podávané v restauracích, k sazbě 10 procent poklesne také čepované pivo. Přirozeně každého napadne, čím si to hospody zasloužily, a stejně samozřejmá je odpověď.

Kvůli EET letos zaniklo 10 procent hotelů a restaurací, nejčastěji v malých obcích

účtenka, EET, elektronická evidence tržeb

Některé obchody, kiosky nebo hospody v malých obcích se těžko vyrovnávají s povinností elektronické evidence tržeb. V prvním roce po jejím zavedení zaniklo zhruba 10 procent českých hotelů a restaurací. Podle majitelů vesnických zařízení nejsou podmínky fér. Poukazují na to, že podnikání na vesnici je spíš služba lidem než výnosný obchod.

První vlna EET, která zasáhla právě restaurace a ubytovací zařízení, způsobila v první řadě úpadek řemesla hostinských. Nejde tedy o populistické snížení ceny piva, ale o pomoc upadajícímu sektoru.

Tento úpadek hospod potvrzují data o podnikatelích v oborech pohostinství a ubytování, které průběžně publikuje Eurostat. Podnikáním v tomto sektoru se koncem roku 2016 zabývalo 35 tisíc lidí, po nástupu pokladen EET jejich počet poklesl pod 30 tisíc. Nutně to neznamená, že stejně ubylo hospod.

Bilance společnosti Bisnode ukazuje, že se skutečně zavřely tisíce provozoven, další tisíce firem však vznikly. Z toho se dá jednoduše usoudit, že zanikly zvláště malé hospody na vesnici, které byly do určité míry nahrazeny expanzí restauračních řetězců nebo obecně větších společností ve velkých městech. Tento trend ukazuje, že s restauracemi něco není v pořádku.

Hospody a pošta

Sektor prochází celou řadou změn. Na druhý pokus se prosadil zákaz kouření, vedle toho byly zavedeny pokladny EET. Pro řadu hospod to znamenalo odliv zákazníků a značné komplikace při provozu.

Rok s EET: Hospod přibývá, těch nejmenších se ale nemá týkat, požaduje podnikatelská asociace

Hospoda, restaurace, pohostinství, pivo (ilustační foto)

Elektronická evidence tržeb (EET) má za sebou rok fungování. Zastánci si pochvalují lepší výběr daní a zlepšení podnikatelského prostředí, odpůrci kritizují nárůst administrativní zátěže. „Na vyhodnocení je brzy, ale EET nezpůsobilo žádné tsunami. Strašili jsme se, kolik desítek procent podnikatelů odejde z trhu, ale čísla tomu zatím vůbec nenasvědčují,“ říká Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Oslabena zřejmě nebyla role hospod při zajišťování obědů pro zaměstnance, stále častěji se restaurace využívají pro uzavřené společnosti, obvykle rodinné nebo firemní slavnosti, nadále slouží turistům. Jinými slovy, hospody se stávají výdejnami obědů, službami cestovního ruchu a cateringovými firmami, jejich sociální role ale oslabuje.

V posledních měsících se často naříká nad tím, jak funguje pošta. Může za to nový manažerský model, který by měl odpovídat otevření trhu s poštovními službami. Trpí tím zvláště hlavní úkol, který má pošta už po století, tedy každodenní doručování zásilek.

Konkurovat soukromým firmami při doručování zboží nakoupeném na internetu je jistě možné a státní pošta to dokáže, někdo však musí správně a včas doručit dopis i do té poslední vesnice. To se v manažerském modelu tak úplně nedaří.

S hospodami je to podobné. Také ony patří k institucím, na kterých stojí náš všední život. V české společnosti jsou právě hospody nejdůležitějším a v některých obcích jediným sociálním prostorem, kde se mohou potkat úplně neznámí lidé.

Petr Holub

Kde mizí hospody a kde má výpadky pošta, tam se mění základní parametry fungování společnosti, není nutno dodávat, že k horšímu. Právě proto, že se obě zmíněné instituce považují za samozřejmost, má každý sklony je nějak vylepšovat, tedy měnit jejich fungování. Ony však samozřejmé nejsou a nepromyšlené změny je mohou ničit.

Snížení DPH má zřejmě na poslední chvíli zachránit hospodu v její tradiční funkci jako místo setkávání místních lidí. Dost možná však pomůže spíše dravým řetězcům, které do byznysu nastoupily spolu s EET. Na výsledek si tedy musíme počkat.

autor: Petr Holub
Spustit audio