Petr Holub: Desítky miliard zdravotníkům. Co za to dostane pacient?

20. květen 2022

Potřebujeme zdravotnictví na nejvyšší světové úrovni a zároveň dostupné každému. Na tom se shodnou všichni. Zároveň každý tuší, že se tento ideál nikdy nepodaří naplnit. Vláda a pojišťovny však mohou podniknout kroky, které zmíněný ideální stav opět přiblíží.

Teď se o takový krok pokusila vláda Petra Fialy. Vypadá to nenápadně, ale jedná se o skutečný převrat. Podle očekávání zasáhla příslušné ministry kritika ze všech možných světových stran.

Čtěte také

Jak známo, zdravotní pojišťovny hospodaří se 400 miliardami ročně a většinu z toho jim posílají zaměstnanci a živnostníci jako zdravotní pojištění. Část doplácí přímo státní pokladna, před pandemií to bylo okolo 20 procent ze všech příjmů pojišťoven, v covidové krizi stát přidal a dnes doplácí 30 procent.

Ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se v této chvíli dohodli, že 30procentní podíl musí zůstat zachován, a proto se budou dotace od státu ze zákona valorizovat stejně, jako se dnes zvyšují důchody. Přidat státní peníze znamená přiblížit ideální stav co nejlepšího a co nejdostupnějšího zdravotnictví.

Dopracovat pravidla

Námitky se objevily dvojího druhu. Zdravotnické odbory včetně lékařské komory sice oceňují automatickou valorizaci, žádají však, aby stát do začátku peníze ještě přisypal, aspoň 14 miliard na rok. Odbory se rozčilují podle pravidla „podej čertu prst a chytí celou ruku“. Ani slovo o tom, že zvýšením podílu státních dotací přibylo na účtech pojišťoven v současných cenách nejméně 40 miliard korun ročně.

Čtěte také

Na druhé straně, ministři jen zčásti odpověděli na jinou otázku, totiž jak se přidáním peněz zlepší medicína. Na první pohled to vypadá dobře. Peníze pojišťovnám a ordinacím se budou přidávat automaticky, zdravotníci budou vědět, s čím v příštích letech počítat, a budou prostředky od pojištěnců a poplatníků utrácet s rozmyslem. Politici, obvykle vedení svým okamžitým prospěchem, do toho nebudou mluvit a nechají doktory léčit. Tolik například renomovaný expert Pavel Vepřek.

Zní to pěkně, jenže to sotva tak může fungovat. Politici nepřestanou do zdravotnictví mluvit, protože přece zastupují stát, největšího plátce do systému. Příležitostí bude celá řada. Dnes sice ministři dávají do pořádku mechanismus, který dodává do systému peníze, chybí však pravidla, jak peníze spravedlivě rozdělit uvnitř systému.

Petr Holub

Také ve zdravotnictví jsou některé nemocnice a některé specializace rovnější, utrácí se za zbytečnosti, včetně neúnosně drahých léků.

Poslat peníze zdravotníkům je užitečné a každý s tím souhlasí. Dopracovat pravidla, jak se budou rozdělovat, by však neškodilo, protože jinak se další desítky miliard ztratí bez užitku.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio