Petr Holub: ČSSD proti živnostníkům a důchodcům

22. březen 2013

Rozruch, který svými výroky vyvolal stínový ministr financí Jan Mládek, si jistě nepřál ani on sám, ani jeho domovská sociálnědemokratická strana. Výroky o tom, že živnostníci parazitují na daňovém a sociálním systému, případně na téma, že se termín odchodu do penze musí udržet pět let před očekávaným termínem dožití, jsou však v prostoru otevřené diskuse neudržitelné. Dotýkají se nepříjemně příliš mnoha lidí, a proto se jejich obrany samozřejmě chopila konkurenční politická strana.

Nejde však jen o politickou neudržitelnost Mládkových výroků, ale prostě o to, že jsou chybné. Stínový ministr upozornil na nesporný fakt, že živnostníci platí o mnoho nižší daně a pojistné než zaměstnanci. Zároveň však přehlédl, že živnostníci v průměru vydělávají méně než zaměstnanci a daňových výhod využívají prostě k tomu, aby vůbec nějak přežili a nemuseli přitom přejít úplně do šedé zóny, kde se žádné daně neplatí. Daňový systém má být spravedlivý, nemůže to však být na úkor těch nejchudších.

Stejné to je s termínem odchodu do penze. Věk dožití se dnes u narozených Čechů odhaduje na 75 až 80 let. Důchod v sedmdesátce tedy splňuje pravidlo, že na období mezi ukončením práce a smrtí zbývá pět let. To je však chybná úvaha. Například pětina mužů se důchodu vůbec nedožije. Ti, kdo se důchodu dožijí, však dnes mají vyhlídku na patnáct až dvacet let života. Strašit důchodce, že jim zbývá jen pět let je malování čerta na zeď a nemá žádnou vypovídací hodnotu.

Politici zkrátka dělají chyby a je dobře, že si lidé všimli chyb, kterých se dopustil stínový ministr financí. Právě chyby politiků v ekonomickém oboru mohou nepříznivě ovlivnit značnou část populace, například uvrhnout do bídy desetitisíce rodin, anebo neúnosně prodloužit věk odchodu do penze.

Jan Mládek přitom není prvním politikem, který se takových chyb dopustil, veřejnost si jenom dosud zřetelných přehmatů nevšímala. Do dějin se například zapsala věta ministra obrany Alexandra Vondry, podle níž nezáleží na domácí spotřebě, protože osmdesát procent hrubého domácího produktu tvoří export.

Ekonomický diletant Vondra si prostě přečetl, že hodnota exportu dosahuje 80 procent hrubého domácího produktu. Už si však nevšiml další věty, že import dosahuje nejméně 60 procent HDP. Příspěvek zahraničního obchodu k ekonomickému výkonu země tedy není 80, ale necelých 20 procent. Na domácí spotřebu tak zbývá mnohem vyšší částka, konkrétně celé dvě třetiny.

Bohužel obdobně argumentovali i další ministři a podle této úvahy se nakonec řídila hospodářská politika nejen Nečasovy vlády. Daňové výhody dostaly exportní podniky, naopak se zvýšily daně pro domácí spotřebu. Výsledkem byl pokles domácí poptávky a její logický důsledek, ekonomická recese. Chybné politické úvahy jsou nebezpečné a je lepší, když důsledky nesou politici, než aby za ně platila značná část populace.

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.