Petr Holec: Zdroje tu nejsou, zjišťuje i ministryně Maláčová

20. březen 2019

„Je velmi nedůstojné handrkovat se o 150 korun. Myslím, že se shodneme všichni na tom, že vyšší důchody si naši senioři zaslouží.“

To řekla před poslední koaliční radou ministryně práce a sociálních věcí ČSSD Jana Maláčová. Vláda nakonec těch 150 korun seniorům dala, takže se jim od příštího roku zvýší důchod o 900 korun a ne jen o 750 korun, na které má v kase peníze ministryně financí ANO Alena Schillerová. 

Petr Hartman: Důchody na úkor rodin s dětmi

Zrušení druhého pilíře mnoha lidem logicky připomíná, že ho v penzi nečeká nic tolik dobrého

Kde vzít na důchody? U rodin s malými dětmi. Také tímto způsobem si lze zjednodušeně vyložit dohodu hnutí ANO se sociální demokracií.

Přesto se vláda o důchody „handrkovala“. Zmíněných 150 korun navíc pro každého důchodce totiž celkem stojí 7,5 miliardy korun a premiér Andrej Babiš se proto s Maláčovou pře o to, kde je vzít.

Zatímco šéf ANO tlačí na ministerské úspory a revizi hojně zneužívaných sociálních dávek, Maláčová chce prostě víc peněz ze státního rozpočtu. Jenže ty došly s tím, jak vláda zvyšuje sociální výdaje a současně zpomaluje ekonomika. 

Právě o peníze se proto bude mezi ANO a ČSSD bojovat nejvíc. Zdroje tu jsou, řekl kdysi památně bývalý premiér a šéf ČSSD Vladimír Špidla, který po odchodu Bohuslava Sobotky z politiky nyní radí právě Maláčové. 

Cena za vládnutí s ČSSD

Jenže zdroje tu nejsou. Rozpočtový deficit už nezalepí ani vysoký ekonomický růst a na jeho snižování navíc tlačí i komunisté, kteří vládu drží ve Sněmovně.

Petr Holub: Důchody rostou aneb auto namířené do zdi

Někteří senioři mají o důchodové reformě poměrně dobré znalosti (ilustrační foto)

Důchodci opravdu nemají důvod, aby si stěžovali na současnou vládu. Letošní penze se v průměru zvyšují o 900 korun měsíčně, jak prosadil sám premiér Andrej Babiš. V příštím roce by to mělo být stejné, protože s takovým návrhem přišla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Z pohledu těch mladších to ovšem žádný důvod k jásotu není, protože se tím zpochybňuje, že sami dostanou státní důchod, ze kterého by se dalo přežít.

I proto musela Maláčová kvůli vyšším důchodům obětovat rodičovský příspěvek 300 tisíc pro všechny rodiče s dětmi do čtyř let a omezit ho jen na děti narozené až od roku 2020.

Přitom ještě koncem loňského roku v České televizi řekla, že chce důchodcům přidat jen „300 korun“, protože na víc nebude dohromady mít. Do svého „sociálního balíku“ totiž navíc přidala i zálohované výživné, které stojí další víc než miliardu korun navíc. To ovšem ANO nechtělo. 

I kvůli němu Maláčová nakonec obětovala rodičovský příspěvek pro všechny rodiče, který ale na rozdíl od zvýšení důchodů o 900 korun lidem slíbila, takže jí začaly psát naštvané matky. 

Petr Holub: Důchodový populismus znovu na scéně

Podvodník vylákal od seniorů skoro 100 tisíc korun

Politici někdy říkají hodně nečekané věci, které kolikrát ani nemyslí vážně, proto je třeba jejich výroky pokud možno tolerovat.

Maláčová říká, že vládní dohoda ještě není definitivní a že chce další peníze získat i zavedením bankovní daně. ANO ji ale za definitivní považuje a bankovní daň nechce. Doba koaličního hájení mezi ANO a ČSSD, jež teprve nedávno ukončila agonický rok tří volebních sjezdů, tak definitivně končí. 

Po necelém roce Babiš začíná zjišťovat cenu za vládnutí s ČSSD, která na něj zbyla. Ta se teď právě rozdáváním peněz snaží zachránit po několika volebních debaklech a ve vládě to ještě bude boj, jak slíbil i šéf ČSSD Jan Hamáček. 

To určitě bude a nejen mezi ČSSD a ANO: právě Hamáček totiž navrhl kompromisní rodičovský příspěvek až od roku 2020, kvůli němuž to schytala Maláčová. Po období nudy aspoň do vlády přichází i drama. 

Autor je komentátorem Info.cz      

autor: Petr Holec
Spustit audio