Petr Holec: Vyhazovem Staňka si ČSSD stvořila dalšího Zemana

10. září 2019

V politice nikdy nic není tak, jak se zdá.

ČSSD si naivně myslela, že nekonečný problém se svým odvolaným ministrem kultury Antonínem Staňkem a jeho nástupcem Michalem Šmardou, kterého ovšem odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman, vyřeší obvyklým nouzovým řešením: oživí v důchodu svého exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, jehož Zeman bude muset ministrem kultury jmenovat, protože už ho ministrem jmenoval předtím. A Staněk prostě zmizí doma na Moravě. 

Čtěte také

Jenže to se v Lidovém domě znovu zle spletli. Problém jménem Staněk byl ve skutečnosti problémem celé ČSSD, kde si jdou po několika volebních debaklech po krku různé mocenské frakce, které dávno neuznávají nic kromě svého okamžitého vlastního prospěchu.

Proto tento problém neskončil výměnou Staňka za Zaorálka, ale spíš naopak. Díky podlému způsobu, jakým se šéf ČSSD Jan Hamáček nakonec ministra kultury zbavil, se mu problém jménem Staněk nyní vrací jako bumerang. A zvlášť, když na znesvěcení práce svého předchůdce Zaorálek založil svůj nástup do funkce. 

Exministr kultury nikdy neskrýval sklony k sebelítosti ani zálibu v komunikaci na sociálních sítích. Tady Hamáčka ostřeloval od té doby, co po televizním útoku prvního místopředsedy ČSSD Romana Onderky otočil a najednou ho odvolal, i když ho do poslední chvíle veřejně podporoval. 

Osobní zrady a podrazy

Čtěte také

Teď proto Staněk na twitteru i facebooku svého spolustraníka a nástupce Zaorálka kritizuje nejen za přímé jmenování dosavadního zástupce ředitele Muzea umění Olomouc Ondřeje Zatloukala novým ředitelem, ale i zrušení architektonické soutěže na podobu Středoevropského fóra.

Staňka jsou tak hned média znovu plná, přestože v ČSSD doufali, že se jeho jména zbavili. „Ředitel jmenovaný mimo výběrové řízení bude vždy zpochybňován. V případě Muzea umění Olomouc pro to nebyl žádný smysluplný důvod ani opora,“ napsal Staněk na twitteru. 

Ještě ostřeji se ale do Zaorálka opřel na facebooku. „Rozumím kolegovi Zaorálkovi, že se všemožně chce zalíbit kulturní obci a zřejmě na to dostal od pražských liberálů jasné ‚noty‘: zamést trestní oznámení pod koberec. Je to svým způsobem logické politické gesto. Z hlediska dlouhodobé strategie však cesta do pekel,“ píše Staněk. 

Čtěte také

ČSSD si tak nejspíš stvořila dalšího Zemana, který po zradě v prezidentské volbě v roce 2003 nevynechá jedinou příležitost, aby své mateřské straně nevlepil další facku. A že jich v Lidovém domě poslední dobou schytávají víc, než mají dohromady tváří. 

Osobní zrady a podrazy určitě k politice patří, v ČSSD jako by ale poslední dobou neznali nic jiného. Právě kauza Staněk jen dokazuje, že v Lidovém domě už k vlastní zkáze nepotřebují žádného nepřítele. Bohatě si vystačí sami.  

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio