Petr Holec: V současném kómatu ČSSD dlouho nepřežije

16. říjen 2019

V Lidovém domě už chtěli doufat.

Voliči na podzim zapomenou na potupnou letní ságu s nejmenováním místopředsedy strany Michala Šmardy ministrem kultury a opakovaným vyhrožováním odchodem z vlády a ČSSD si místo toho spojí s vyššími sociálními dávkami.

Čtěte také

Děje se ale opak: podle modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi podpora strany v září o jedno procento ještě klesla, když padla na pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

Kdysi vítězná ČSSD se tak propadla ke KDU-ČSL, STAN a TOP 09, které šedé rozhraní mezi Sněmovnou a politickou „divočinou“ okupují setrvale. Jde samozřejmě o jeden volební průzkum, jenže v případě ČSSD není kritická pětka ničím extra překvapivým. Strana se pohybuje kolem šesti procent už delší dobu a to i v průzkumech jiných agentur: například Median jí v srpnu naměřil 6,5 procenta, což byl taky propad.

V Lidovém domě by nad bídnými čísly snad i mohli přivřít oči a doufat, že je spasí vládní angažmá, které straně kromě vlivu na státní rozpočet dává mediální pozornost. Problém je, že ČSSD za rok čekají klíčové krajské volby a že mnozí její členové vidí za propadem preferencí právě účast strany ve vládě.

Autorita Jana Hamáčka

Kvůli strachu z dalšího volebního debaklu dokonce někteří hejtmani ČSSD veřejně mluví o tom, že už nebudou v krajských volbách kandidovat za svou dosavadní stranu: buď si založí nějakou vlastní, nebo radši půjdou do voleb v koalici s jinými stranami.

Čtěte také

V podstatě tím přiznávají, že ČSSD už sami nevěří, což bývá nejspolehlivějším indikátorem průšvihu; voliči nikdy nevolí rozhádané strany, jak se ostatně ČSSD na vlastní kůži přesvědčila už ve sněmovních volbách v roce 2017, kdy utrpěla sedmiprocentní debakl.

A nejde jen o hejtmany. O podpoře vlády Andreje Babiše bez ČSSD začali kvůli vlastní záchraně mluvit i někteří poslanci strany, kteří se bojí, že by kvůli značce ČSSD mohli politicky skončit o rok později ve sněmovních volbách v roce 2021.

To vše ČSSD ještě víc rozkládá právě v kritické době, kdy by naopak potřebovala aspoň předstírat jednotu a loajalitu k vlastní značce. Je tu ale ještě jiný problém: kvůli propadu neuznává stále více členů strany autoritu jejího šéfa Jana Hamáčka, který partaj úplně neřídí. Ten podle nich není lídr s magnetem na voliče, jakými kdysi bývali Miloš Zeman nebo Jiří Paroubek, ale pouhý krizový manažer, který navíc zkouší současnou krizi ČSSD už jen vysedět.

Čtěte také

Hamáček vše vsadil na záchranu strany vstupem do vlády s ANO, po roce ale sčítá téměř samé debakly: v loňských místních volbách ČSSD potupně vypadla z pražského magistrátu a letos na jaře i z Evropského parlamentu. Kraje jsou to poslední, co jí zbývá.

Ne že by za to mohl jen Hamáček. Převzal politicky i personálně zdecimovanou stranu, v níž mnozí navíc nerespektují výsledek referenda o vstupu do vlády, přestože slibovali opak. Na to se ale v politice nikdo nikdy neptá. Tady se počítají jen výsledky a ty má Hamáček bídné. Místo záchrany ČSSD upadá do kómatu, ve kterém dlouho nepřežije.           

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio