Petr Holec: Stane se stoka ANO i stokou ODS?

26. červenec 2020

Vloni postihla ANO brněnská korupční kauza Stoka. Ta poslala do vazby nejen vlivného politika hnutí Jiřího Švachulu.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Nedávno navíc ukončila i slibnou partajní kariéru brněnského exprimátora a místopředsedy ANO Petra Vokřála. Teď se ale podobná „stoka“ přelévá na brněnskou ODS, odkud pochází i současný šéf strany Petr Fiala.

Právě její vlivní politici podle Hospodářských novin figurují v kauze podnikatele Husseina Rekhema, kterého soud poslal na třináct let do vězení za půlmiliardové daňové podvody.

Blažkova brněnská ODS

Čtěte také

Ti měli Rekhemovi a jeho rodině za milionové úplatky dohazovat lukrativní nájmy v centru Brna, které pak podnikatel výhodně zprivatizoval. Policii to řekl bývalý starosta Rojetína na Brněnsku Pavel Hubálek, který kdysi podnikal s pozemky se současným náměstkem brněnské primátorky za ODS Robertem Kerndlem a exministrem spravedlnosti ODS a jejím mocným zákulisním brněnským šéfem Pavlem Blažkem. Právě on pomohl udělat Fialu šéfem ODS a po posledních sněmovních volbách intenzivně domlouval koaliční spolupráci ODS a ANO.

Hubálek je nyní za podvody s městským majetkem trestně stíhaný. Rozhodl se ale svědčit a tvrdí, že byl jen kolečkem v sofistikované korupční mašinerii, které veleli Blažek s Kerndlem. Ti to popírají, jenže v kauze Stoka mezi obviněními uvázl i vlivný politik ODS Jiří Hos, podnikatel a bývalý brněnský radní a místostarosta. A taky další politik velmi blízký Blažkovi, poslanec a člen republikového sněmu ODS.

Čtěte také

A mimochodem: v ODS býval i Švachula, jenže z ní přešel do ANO, protože začalo mít nejen v Brně blíž k moci než ODS. Ta v Brně různě vládla až do roku 2014, než se stal jeho primátorem Vokřál. V roce 2018 se ale do čela města vrátila, když obešla vítězné ANO. Kauza Stoka nejvíc zasáhla ANO, částečně ale vzala i ODS. Další korupční kauzy, které policie v Brně nyní šetří, nicméně míří víc do minulosti, a tím pádem hlavně na ODS.

Kauza Stoka připravila ANO nejen o Vokřála, který měl být jeho jihomoravským lídrem v podzimních krajských volbách a který ale nakonec z hnutí odešel. Pro protikorupční hnutí premiéra Andreje Babiše to byl i první skutečný křest politickou korupcí, která předtím rozložila systém tradičních politických stran. ANO nicméně zareagovalo rychle a taky razantně – zrušilo své zasažené brněnské buňky a současně změnilo vedení jihomoravské organizace i zdejší krajskou kandidátku.

Ozvěny minulosti

ODS by další případná „stoka“ určitě zasáhla hůř, protože právě brněnská buňka je nyní její suverénně nejsilnější: z brněnských struktur pochází její šéf Fiala a do Blažkovy líhně patří i současná brněnská primátorka ODS Markéta Vaňková. A nejen ODS v minulosti v Praze nebo Ústeckém kraji ukázala, jaký problém tradiční politické strany mají, když potřebují řešit podobné problémy svých nejmocnějších organizací. Trvá jim to klidně i roky.

Pro ODS by to navíc byla velká reputační rána. A taky comeback do toxické minulosti, kdy právě kvůli korupci padla ve sněmovních volbách v roce 2013 až k sedmiprocentní hranici. Ironie je, že právě vzestup Brna na úkor kmotrovské Prahy a Ústí nad Labem měl ODS od této minulosti očistit.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související