Petr Holec: Pusťte nás na ně a oni utečou. Pirátům se v Praze potápí loď

23. září 2019

Ve volbách Piráti žádali voliče, aby je pustili na ostatní politiky. V Praze teď ukazují, co tím mysleli, když se dostanou k moci.

Jimi vedená pražská koalice se potácí od krize ke krizi. Vlastně se jen ve velkém opakuje historie z Mariánských Lázní, kde Piráti vyhráli volby už v roce 2014, místo vedení města ale hlavně měnili vlastní starosty. 

Čtěte také

Hlavní město je totiž stát ve státě a navíc se na rozdíl od malého lázeňského města těší velké mediální pozornosti. Není proto snad už jediný týden, aby média neplnil nějaký pražský koaliční spor – ať už jde o zastavení privatizace městských bytů, odvolávání šéfů městských firem nebo slavná pivní kola.

Situace na magistrátu dokonce došla tak daleko, že spory živí i sami koaliční politici, kteří doufají, že kvůli nim koalice padne a vznikne nějaká jiná bez Pirátů. 

Problém je, že Piráti Prahu ovládli s tím, že zboří skoro všechno staré, jenže teď zjišťují, že neumějí postavit nic moc nového. Město navíc ve skutečnosti neřídí nezkušený introvert Zdeněk Hřib, který na magistrátu zůstal zcela osamocený, ale šéf pirátských poslanců Jakub Michálek se svou přítelkyní Michaelou Krausovou, která pro změnu šéfuje pirátským zastupitelům. Příznačné pro Piráty taky je, že v Praze nakonec dělají pravý opak toho, co hlásali.

Koaliční spory

Čtěte také

Hřib slíbil transparentnost, výsledkem jsou ale neveřejná hlasování o miliardových zakázkách. Piráti taky vyhlásili konec papalášství, právě jejich primátor si ale na magistrát přivedl osm vlastních poradců, pro které složitě hledal tabulková místa. 

Teď se navíc ukázalo, že si Piráti dali inzerát, v němž pro Hřiba hledají dalšího PR poradce, který se „filozoficky ztotožňuje“ s jejich programem, přestože má primátor k ruce už dva takové poradce.

Hřib taky veřejně oslavil konec Pražany nenáviděných pivních kol, jejich majitel se mu ale vysmál s tím, že do ulic metropole pustil pivní autobus se striptérkou. Koaliční partneři, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu byli nějaký čas shovívaví, ostatně sami do koalice s Piráty investovali nemalý politický kapitál. Zvlášť Spojené síly, tvořené TOP 09 a STAN, ale začínají sčítat reputační škody. 

Čtěte také

Obě strany na rozdíl od Pirátů spíš upadají a řeší, jak v příštích sněmovních volbách neskončit mimo sněmovnu, což by pro TOP 09 znamenalo definitivní konec. Její končící šéf a kandidát na primátora Jiří Pospíšil chtěl právě v Praze, někdejší partajní baště, voličům ukázat, že TOP 09 není zbytečná. Jenže efekt je zatím spíš opačný a koaliční spory se navíc přelévají i do Spojených sil. 

První pražský pirátský primátor za sebou brzy bude mít rok vládnutí, jeho vysvědčení ale zatím nejvíc plní koaliční spory. Těžko říct, jak dlouho pražská koalice ještě vydrží, opoziční ODS i ANO si totiž zatím její trápení užívají a do magistrátního převratu se nehrnou.

Přinejmenším jeden společný projekt ale po současné koalici nejspíš zůstane: před pár dny se shodla aspoň na vzniku Muzea paměti XX. století. I když i to původně mělo být muzeum totality.       

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.