Petr Holec: Předčasné volby štěpí opozici. Přepálí to a naštve lidi?

2. květen 2021

I většina politologů sice říká, že za současné situace jsou předčasné volby nesmysl, dvě antibabišovské koalice je ale přesto stále prosazují. Navíc každá jinak: trojkoalice SPOLU, tvořená ODS, TOP 09 a lidovci, v týdnu zahájila sběr podpisů pro svolání schůze sněmovny, kde chce vládě ANO a ČSSD nejdříve vyslovit nedůvěru.

To koalice Pirátů a STAN pro změnu usiluje o rozpuštění sněmovny a poté předčasné volby. Ani jedno úplně nebudí důvěru a obojí může opozici uškodit.

Čtěte také

„Opoblok“ sice nyní argumentuje rokem 2013, kdy policejní zásah na Úřadu vlády položil kabinet premiéra ODS Petra Nečase a prezident Miloš Zeman tehdy rozpustil sněmovnu krátce po jejím vlastním rozhodnutí, jenže letos je situace jiná. Zaprvé Zeman veřejně naznačil, že si znovu vyloží kreativně ústavu a sněmovnu tentokrát případně neprodleně nerozpustí. Předčasné volby by se pak prostě nestihly.

I proto působí lehce komicky cesta šéfa Pirátů Ivana Bartoše za Zemanem, který mu na Hradě jen zopakoval své zmíněné veřejné konstatování. Řečeno s Klementem Gottwaldem se Bartoš vrátil z Hradu s prázdnýma rukama. Přesto ale ještě ten samý den v České televizi řekl, že si myslí, že by se předčasné volby měly konat začátkem července. To je skutečně pionýrský nápad: nemálo lidí tou dobou mizí buď do ciziny, nebo aspoň na chaty a chalupy. Každopádně daleko od volebních uren. 

Schopnost protibabišovských koalic jednat společně

Čtěte také

A zadruhé je tu i opačné přání lidí: zatímco v roce 2013 si jich většina předčasné volby přála, nyní s nimi podle průzkumu Medianu souhlasí pouhých 23 procent. Navíc současné tažení proti premiérovi Andreji Babišovi poprvé veřejně štíplo dvě volební antibabišovské koalice. Trojkoalice SPOLU totiž řekla, že chce podpisy pro vyslovení nedůvěry vládě shánět pouze u koalice Pirátů a STAN, ta ovšem tuto cestu odmítla s tím, že vládu případně plně odevzdá do rukou Zemana. A ten úplně není opozičním přítelem.  

„Nechceme být zatahováni do her koalice SPOLU a SPD o to, kdo je nejvíc proti vládě Andreje Babiše,“ řekl Seznam Zprávám šéf Starostů Vít Rakušan. „Mrzí nás, že ještě minulý týden po prvním jednání s koalicí Piráti a STAN jsme měli jasné stanovisko, že půjdeme do nedůvěry společně. Toto stanovisko se během pár dní u konkurenční koalice změnilo,“ reagovala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová s tím, že jejich případný vládní partner „změnil názor o 180 stupňů“.

Čtěte také

Je teď celkem jedno, jestli je to celé jen opoziční hra a předvolební kampaň. Anebo jestli se dvě protibabišovské koalice prostě podívaly na čísla z předvolebních průzkumů a řekly si, že potřebují volby dřív, protože pandemie covidu ustupuje a Babišovo ANO by mohlo do podzimu znovu posílit. Každopádně to ještě před volbami budí nedůvěru ve schopnost dvou protibabišovských koalic jednat společně. A to je současná situace v podstatě legrace vedle případného sestavování jejich společné pětičlenné vlády.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio