Petr Holec: Patříme s koronavirem opravdu k nejhorším na světě? Možná ne

5. červen 2021

Už letos v zimě to nakousl tehdejší ministr zdravotnictví za ANO Jan Blatný, byl však velmi rychle umlčený. Teď jeho slova potvrzuje i Institut pro měření a vyhodnocování zdraví při Washingtonské univerzitě (IHME). Ten v květnu vydal analýzu skutečné bilance úmrtí lidí na covid a podle ní Česko nepatří mezi nejhorší země na světě. 

Zmíněný institut nijak nerozporuje zhruba 30 tisíc českých úmrtí na covid, toto číslo se nemění. Místo toho ale srovnává metodiku počítání obětí pandemie, která se v každé zemi trochu liší – a to i v rámci EU.

Čtěte také

Ostatně právě to v zimě zmínil i Blatný – ten tehdy upozornil, že jsou naše statistiky ve srovnání s jinými zeměmi hodně přísné, a proto v nich patříme k nejhorším. Dnes už exministr stihl ještě dodat, že se k tomu nejspíš racionálně vrátíme až za dva tři roky, až pandemie nebude předmětem předvolebního boje a tak ostře zpolitizovaná jako nyní. 

Květnová americká analýza se k tomu vrací dřív. Zahrnuje dvacet zemí s nejvyšším počtem mrtvých na 100 tisíc obyvatel, jak je uvádějí i některé žebříčky, které často citují také naše média a podle kterých jsme v počtu mrtvých v poměru k populaci třetí na světě. Z jejího srovnání ovšem vyplývá, že nám ve skutečnosti patří až 15. místo na světě. Nejsme tedy stále „best in covid“, jak vloni řekl premiér Andrej Babiš, taky ale v pandemii nejsme zdaleka nejhorší.  

Přísná metodika počítání

Třeba na Slovensku totiž na covid podle zmíněného institutu zemřelo téměř dvakrát víc lidí, než uvádí tamní oficiální vládní statistika. A v Rumunsku dokonce skoro třikrát víc, zatímco v nedemokratických státech typu Běloruska nebo Ázerbájdžánu jsou skutečné počty mrtvých i víc než desetinásobné.

Čtěte také

Překvapivě hůř ovšem ze zmíněné analýzy vychází i sousední Německo, se kterým se tak rádi a většinou traumaticky srovnáváme skoro ve všem: podle ní Němci do svých oficiálních statistik nezahrnuli plných 76 procent mrtvých, takže jim tam chybí nějakých 65 545 obětí.

Místo oficiálních 86 tisíc mrtvých tak ve skutečnosti v Německu mají spíš 151 tisíc obětí covidu. Ano, i tak jsou v přepočtu na počet obyvatel pořád za námi, ale už ne o tolik. Podle institutu je Česko prostě už od začátku pandemie statisticky bité tím, že vykazujeme počty úmrtí velmi svědomitě a máme hodně přísnou i metodiku jejich počítání. Podobně přísně mrtvé prý vykazují jen Černá Hora a Maďarsko, které v důsledku toho vychází v některých oficiálních přehledech úplně nejhůř ze všech. 

Ani citovaná analýza samozřejmě nevrátí život 30 tisícům Čechů, kteří během posledního roku a čtvrt umřeli v souvislosti s covidem. Možná ale nejsme ani tak špatní, jak jsme si to s takovým gustem mnohdy až fetišizovali ještě v zimě.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio