Petr Holec: Nejsme žádní svazáci. Jen občas někoho vyloučíme

17. leden 2021

S blížícími se sněmovními volbami se Piráti stále více hlásí o moc. A taky se snaží lidi přesvědčit, že nejsou „svazáci“ nebo „bonzáci“, co mají ve své DNA i nejasný vztah k soukromému vlastnictví, jak je obviňuje politická konkurence.

Naposled se jim tento reputační bumerang vrátil po demonstraci Otevřeme Česko na pražském Staroměstském náměstí, kde proti vládním protiepidemickým restrikcím protestoval i exprezident Václav Klaus nebo jeho syn a šéf opoziční Trikolóry Václav Klaus mladší.

Čtěte také

Akci spolupořádal šéf Svobodných Libor Vondráček a moderoval místopředseda stejné strany Jan Dočekal, který je současně zastupitelem Prahy 6. A Piráti teď spolu se Zelenými žádají místostarostu Prahy 6 za ODS Jakuba Stárka, aby za účast na demonstraci Dočekala vyloučil ze zastupitelského klubu ODS, jehož je členem. Stárek jim ovšem vzkázal, že nikoho jen za odlišné názory vylučovat nebude a že Piráti se Zelenými nemají ostatním zakazovat říkat své názory.

Jenže to Pirátům nestačí. Podle šéfa jejich pražského zastupitelského klubu Viktora Mahrika prostě Dočekal nemá co „moderovat a podporovat akci po boku extremistů“. Ano, většina účastníků zmíněné demonstrace odmítá protiepidemické restrikce, roušky i očkování a nenabízí žádnou alternativu k „lockdownu“, který nyní postihl téměř celou Evropu. I to ale patří k demokracii, zatímco k totalitnímu „svazáctví“ naopak patří právě vylučování ostatních jen za jiné názory.

Nezbláznit se z nabyté moci

Piráti ale nemají reputační problém jen s ním. Právě „lidský“ aspekt strany a její posedlost totální transparentností všeho a všech opakovaně děsí a občas připomíná komunistický fanatismus.

Čtěte také

Šéf Pirátů a jejich kandidát na premiéra Ivan Bartoš například v rozhovoru pro server iDnes.cz řekl, že by straníci měli partaji hlásit i milostný vztah s někým ze soukromé firmy, se kterou přijdou do styku. „Tak minimálně by to strana měla vědět,“ konstatoval doslova Bartoš, jako by se inspiroval orwellovským Velkým bratrem. 

A jeho dlouhodobý stín a bývalý místopředseda Pirátů Jakub Michálek pro změnu politické konkurenty soudí pouze na základě jejich „pověsti“. Ironie je, že je vystudovaný právník. Piráti si dlouho užívali výhodu opozice, ze které reputačně ostřelovali konkurenci. S jejich avizovaným převzetím vlády ale nyní ochutnávají vlastní medicínu.

Před rokem Bartoš řekl, že by si Piráti měli najmout psychologa, aby se nezbláznili z nabyté moci. Těžko říct. Možná by měli začít tím, že lidi aspoň nebudou chtít vylučovat jen za jiné názory.     

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.