Petr Holec: Nejsme jako Babiš? Fialova vláda ukazuje, že v něčem je stejná

27. listopad 2021

Nová vláda Petra Fialy ještě ani nevládne a už má dvojí problém. Kandidát STANu na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik rezignoval na funkci, ještě než se stal ministrem. A kandidát SPOLU na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek pro změnu díky své nesrozumitelné covidové komunikaci pronikl ještě před svým jmenováním do mediální „hvězdné pěchoty“. 

I Fialovu vládu tak rychle doběhlo to, co předtím končící vládu Andreje Babiše: covid a velké podnikání. A jak někteří její budoucí členové hned ukázali, mají k ruce dokonce i podobná vysvětlení jako Babiš. Ironie je, že lidem slibovali, že oni jako Babiš určitě nebudou.

Začněme Michalikem, populárním starostou a podnikatelem v solárním byznysu, jehož teď dostihla obdoba Babišovy kauzy Pandora Papers. Tedy vysvětlování toho, co ve velké politice bývá nevysvětlitelné, protože se řídí vlastními zákony.

Optimalizace byznysu

Čtěte také

Michalik stejně jako Babiš neudělal nic trestného, jen prostě „optimalizoval“ a s pomocí manželky a Kypru zahalil svůj byznys, který v Česku díky známému solárnímu „megatunelu“ považujeme za toxický. Ve STANu to věděli, Michalik kvůli podnikání odstoupil z voleb už před lety.

Navíc je s podivem, že si tuto kauzu vůbec způsobili, když se celá budoucí vláda čtyři roky v opozici trénovala na Babišovi a jeho podnikání a svou volební kampaň postavila na antiBabišovi.

Ani ne dva měsíce po volbách ale šéf STANu Vít Rakušan zcela vážně v České televizi hájil Michalika tím, že věří jeho manželce. Opravdu? Manželka i děti totiž hrály roli i v Babišových kauzách. Navíc v den, kdy nakonec rezignoval, Michalik původně sliboval vysvětlení celé kauzy.

V politice to vždycky znamená přiznání chyby, a to i kdyby Michalik svou politickou i podnikatelskou zkušeností byl na funkci ministra průmyslu a obchodu tím nejlepším kandidátem.

Covidová mizérie

Čtěte také

A zvlášť když svou politickou značku založíte na tak ostrém kontrastu s Babišem – a to se týká i Válka. Ten zatím jako ministerský kandidát stále drží, jeho covidová vystoupení už jsou ale legendární. A i s ním příští vláda všechny zaskočila: právě covid byl totiž tím, co slibovala dělat jinak a líp než Babiš.

Když teď ale přišel čas, aby během předávání moci ukázala, jaký má na pandemii recept, ukázalo se, že v podstatě ten stejný jako Babiš. A někdy i zmatečnější.

A navíc, že jejímu kandidátovi na ministra zdravotnictví možná nerozumí ani on sám. Válka proto už poslali na odstřel na Seznam Zprávách. A svými metaforami, které by jistě milovali v někdejší satirické České sodě, pronikl i do pořadu České televize 168 hodin, kde se politické kariéry určitě taky nebudují. Co to všechno říká o budoucí vládě Petra Fialy?

Zaprvé, že i ji dostihnou podobné reputační problémy jako „nenáviděného“ Babiše. A zadruhé, že některé ministry přece jen měla vybrat líp, když už slibovala epochální změnu.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související