Petr Holec: Může Kalousek integrovat opozici, když TOP 09 padá pod sněmovnu?

17. srpen 2020

Červencový volební model CVVM je už několikátý předvolební průzkum v posledním roce, který vyvádí TOP 09 ze sněmovny.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Podle zatím posledního průzkumu by kdysi vládní strana tentokrát získala jen 3,5 procenta hlasů. Některá média hned spojila poslední bídný výsledek TOP 09 s oznámením jejího zakladatele a bývalého šéfa Miroslava Kalouska, že už nebude kandidovat v příštích sněmovních volbách. To je ovšem hodně pohodlná zkratka. Straně totiž přisoudily konec ve sněmovně i jiné průzkumy dávno předtím.

Čtěte také

Otázkou spíš je, jestli může stále hlavní tvář strany v politickém kómatu integrovat opozici k vítěznému tažení proti premiéru Andreji Babišovi (ANO) – to Kalousek oznámil jako své další hlavní „zaměstnání“. Z TOP 09 se totiž stále více stává strana, která do případného antibabišovského volebního bloku nese věno setrvalého úpadku. A ten v politice vždy hrozí případnou karanténou, protože páchne volební porážkou. To dobře vědí v ODS i u lidovců, se kterými se chce TOP 09 paktovat do volební koalice.

Každý sám za sebe

„Není vyloučeno, že ODS půjde sama, protože – a myslím, že to potvrdí senátní a krajské volby – ODS je nejsilnějším opozičním subjektem,“ řekl nedávno místopředseda ODS Martin Kupka k permanentnímu mediálnímu tématu integrace opozice.

Ne náhodou. ODS se na rozdíl od padající TOP 09 nedávno odrazila od svého sedmiprocentního volebního dna z roku 2013. Spíš než novou kouli na noze proto potřebuje další tryskový motor, aby nestagnovala kolem 12 procent, které jí přisoudil nejen poslední průzkum CVVM.

Čtěte také

V ODS navíc vidí, že hlasy TOP 09 neberou oni, ale spíš Piráti. Ti s ní ovšem nechtějí mít nic společného, protože se taky považují za „nejsilnější opoziční subjekt“. Na rozdíl od ODS se ovšem voličům prodávají nejen jako opozice k Babišovi, ale i současné opozici.

TOP 09 se proto nyní snaží k ODS přilepit spíš z obyčejného pudu sebezáchovy než kvůli porážce Babiše. Jenže tím způsobuje dilema i lidovcům. I oni bojují o přežití, svému bývalému šéfovi Kalouskovi ovšem nemůžou zapomenout, že je kdysi kvůli své vlastní TOP 09 personálně vykradl a označoval za levici.

Nejen od lidovců proto uslyšíte pochybnosti o spojování s TOP 09. A vlastně nejen o něm. ODS i KDU-ČSL jsou historicky vládní strany, i když každá jinak: ODS kdysi vládní koalice vedla, zatímco lidovci hráli roli malého, zato však nutného člena party. Obě strany teď proto prahnou po moci. A zvlášť ODS, která „kroutí“ v opozici už druhé volební období. V obou stranách proto logicky kalkulují i s tím, že by po příštích sněmovních volbách případně vládly s ANO, i když to radši neříkají nahlas. To by ovšem s TOP 09 byl velký problém.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související