Petr Holec: Martin Kuba se naplno vrací. Tentokrát už nechce být zlý

13. červenec 2018

Bývalý ministr průmyslu a obchodu a taky první místopředseda ODS Martin Kuba se naplno vrací do politiky. Muž, který kdysi chtěl být „zlým mužem“ ODS, je nyní jejím lídrem kandidátky v komunálních volbách ve svých rodných Českých Budějovicích. Tentokrát už ale nechce být zlý. „A abych se přiznal, jsem z toho sám pořád taky trochu překvapený,“ řekl ke své kandidatuře.

Pravda, vždy ambiciózní lékař Kuba z politiky nikdy úplně neodešel, stále zůstává jihočeským zastupitelem. Teď se ale vrací tam, kde před časem vystoupal málem až na vrchol. Než se přesunul do Prahy, býval v Českých Budějovicích městským radním a později i prvním náměstkem jihočeského hejtmana. 

Kuba, podnikatel

Právě Jižní Čechy totiž bývaly podobnou volební baštou ODS jako Praha; na vrcholu své slávy tady strana získávala téměř padesát procent hlasů a vládla v kraji, ve velkých městech i na vesnicích.

Martin Kuba ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Martin Kuba byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu

Občanská demokratická strana je na dně, tak alespoň vypadá její obraz poté, co ji současné vedení dovedlo na hranici jednomístného čísla volebních preferencí. Ten, kdo ji chce ze dna zvednout, je úřadující předseda. Jak to chce udělat a jestli náhodou nerozjíždí Mission Impossible, to jsou otázky příštích Dvaceti minut Radiožurnálu.

Jenže právě Jižní Čechy jako by předznamenaly pozdější pád ODS v celostátní politice, když tradičně vládní strana spadla v předčasných sněmovních volbách v roce 2013 až na 7 procent. Ze Sněmovny tehdy vypadl i Kuba. 

Že se teď vrací, nejspíš předpověděly už billboardy, které se v Českých Budějovicích před časem objevily. Na nich se ovšem Kuba ještě neprezentoval jako politik, ale jako podnikatel. 

Exministr průmyslu totiž po odchodu z velké politiky v průmyslu zůstal, když vybudoval úspěšnou firmu na výrobu solárních baterií pro domácí použití, s níž uspěl i na mezinárodní soutěži inovací. 

Změna v přístupu

A právě v roli úspěšného byznysmena, co nepotřebuje žádné veřejné funkce, se teď snaží o politický comeback. Trochu jako by vykrádal Andreje Babiše, a vlastně nejen stylem. Kuba se vrací s výrazně nezávislou kandidátkou, když téměř polovina předních kandidátů jsou lidé mimo ODS. A třeba vysokoškolská pedagožka Lucie Kozlová se do strany vrací z ANO, které podle ní slibuje všechno všem. 

ODS podle mě potřebuje změnu v přístupu.
Martin Kuba

Z ODS ale před časem neutekli i úspěšní politici jen k Andreji Babišovi. Mnozí její dlouholetí starostové si radši založili vlastní hnutí, s nimiž záhy ODS porazili, když se začala drolit její reputace i popularita. 

Kuba teď chce úspěšné lidi ze všech oborů do ODS zase vrátit. „Věřím, že pravice potřebuje integrovat co nejvíc takových nezávislých lidí, a proto je taky máme na kandidátce. ODS podle mě potřebuje změnu v přístupu,“ říká lídr českobudějovické kandidátky ODS. Jak moc mu voliči uvěří, že právě on je tou změnou, si už brzy ověří ve svých čtvrtých komunálních volbách. 

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související