Petr Holec: Chvilkaři jedou mezi lidi. Kdy si vezmou i jejich hlasy?

17. únor 2020
Mikuláš Minář (na snímku s deskami) si chystá projev na Václavském náměstí. Vedle něj (v klobouku) stojí místopředseda Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll

Spolek Milion chvilek pro demokracii stále rozšiřuje portfolio svého dohledu. Po premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi, „vítězné intregraci“ opozičních stran či změny volebního zákona nyní dohlíží i na volbu členů rad České televize a Českého rozhlasu a taky ombudsmana, kvůli níž pořádá prvního března demonstraci.

Na výročí vítězného února ale chvilkaři navíc vyjíždějí i mezi lidi a startují svou Štafetu za demokracii, která vyvrcholí velkou červnovou akcí v Praze.

Chvilkaři stále odmítají oficiálně vstoupit do politiky, přestože nejen jejich místopředseda Benjamin Roll v rozhovoru pro Český rozhlas Plus přiznal, že do politiky samozřejmě dávno vstoupili. Jen to udělali neoficiálně: stále nejsou politickým hnutím, které se účastní voleb, současně ale politiku všemi svými akcemi ovlivňují. A právě Štafetou za demokracii udělali další krok k přímému vstupu do politiky. 

Čtěte také

„Pojďme se také otevřeně bavit o zásadních problémech naší země. O tom, co lidi skutečně trápí a jak to změnit k lepšímu. O tom, jakou zemi chceme mít a co pro to můžeme udělat. Ve všech krajských městech České republiky proběhnou protestní akce a diskuze s odborníky i známými osobnostmi. Každý týden jiné město, každý týden jiné téma,“ zvou na Štafetu za demokracii sami chvilkaři. 

Volební kampaň?

Ti v nadcházejících měsících projedou všechna krajská města, kde se s místními lidmi chtějí bavit o celostátních i regionálních politických, socioekonomických a ekologických tématech.

Spolek tomu sice neříká volební kampaň, ve skutečnosti ale nejde o nic jiného: Česko totiž čekají na podzim krajské a senátní volby a jestli jste se někdy účastnili volební kampaně jakékoli strany, pak dobře víte, že právě takhle politické partaje usilují o voliče. Jen tomu neříkají Štafeta za demokracii, ale volební mítinky. 

Čtěte také

Chvilkaři tvrdí, že jen „budí“ voliče, aby šli k volbám, a že jejich hlasy pak jen předají opozičním stranám, čímž jim pomohou porazit Babiše. Vlastně jedou paralelní volební kampaň, čímž mimochodem současně říkají, že opozičním stranám moc nevěří.

A nejen to: v letošních krajských a senátních volbách chvilkaři možná do politiky ještě oficiálně nevstoupí a „své hlasy“ opravdu nechají opozičním stranám. Co ale potom, když jim tyto strany začnou být zavázané za voliče? Budou jim psát program, vybírat volební lídry a dohlížet na jejich činnost? 

Štafeta proti demokracii

Je pravda, že podobně jako chvilkaři do demokratické politiky nepřímo zasahují různé neziskovky i aktivisté. Jenže obojí mívají jen určitý obor působnosti nebo téma, třeba korupci nebo drahé bydlení. Chvilkaři se ale postupně „roztahují“ nad celou politikou, když chtějí stále více suplovat demokraticky zvolené politiky.

Jen svou moc neodvozují z demokratických voleb, ale schopnosti mobilizovat lidi na „ulici“. To ale nemůže dlouho vydržet. Brzy se totiž můžou stát Štafetou proti demokracii.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související