Petr Holec: Kauza H-System vysvětluje úspěch Andreje Babiše

2. srpen 2018

Už je z toho hezká česká tradice. Vrcholí sice letní prázdniny a s nimi i oficiální mediální okurková sezóna, českou politikou ale znovu hýbe velké téma. Zatímco před lety se do léta trefil toskánský politicko-lobbistický summit nebo jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka, letošní okurkovou sezónu naplno zasáhla kauza H-System. A málokdo se z ní může radovat tak jako premiér a šéf ANO Andrej Babiš. 

H-System měl být samozřejmě dávno minulostí. Tedy pokud by Česko bylo běžnou vyspělou demokracií, kde policie, soudy a konkursní správci neřeší vytunelování jedné developerské firmy čtvrt století. Jenže Česko takovou demokracií evidentně stále není.

Dárek pro Babiše

Když nedávno Nejvyšší soud rozhodl, že se má část podvedených klientů zkrachovalé firmy, sdružených do družstva Svatopluk, vystěhovat z domů, které nejsou jejich, i když si je zaplatili dvakrát, označil to nejen prezident Miloš Zeman za nespravedlivé. A pozval si k sobě hned šéfa nejen Nejvyššího soudu, ale i toho Ústavního. 

Prezident nemá s kauzou H-System nic společného. Je to špinavá volební kampaň, tvrdí Ovčáček

Jiří Ovčáček

Do případu H-Systemu podle předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala musí vstoupit český stát a odškodnit poškozené. Šámal to v úterý řekl po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě, kam dorazil spolu s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským.

Jaká ironie. Právě prezidentův někdejší dvorní lobbista Miroslav Šlouf, jenž Zemana pomohl poprvé dostat i na Pražský hrad, si kdysi chodil k zakladateli H-Systému Petru Smetkovi pro peníze. Okradení klienti tak vylepšovali výplatu i jemu. A v ČSSD tehdy nebyl sám, jak je doložené. 

Smetku ovšem podporoval i někdejší ministr financí za ODS Ivan Kočárník. Kauza H-System, z níž se dávno stal klasický český tunel, se stále vrací jak bumerang. A taky je suverénně nejlepším dárkem pro Babiše, který ji nakonec jménem okradených lidí zkouší i řešit. 

Punc nespravedlnosti

Je v ní totiž úplně všechno, co mnozí lidé vnímají jako negativní polistopadový vývoj. A co z Babiše i jeho hnutí ANO udělalo nejsilnější politickou stranu: tedy účast politiků z ČSSD i ODS, z nichž ANO udělalo marginální strany, pomalá práce policie, vyvádění stamilionů okradených lidí do off-shorových skořápkových firem se skrytými majiteli, trestní oznámení na konkursního správce, na dvanáct let odsouzený majitel firmy i verdikt Nejvyššího soudu, který je legálně nejspíš správný, celé kauze ale nakonec dává nepříjemný punc nespravedlnosti. 

Takhle silné detektivní příběhy kdysi nepsal ani Jaroslav Dietl.
Petr Holec

Takhle silné detektivní příběhy kdysi nepsal ani Jaroslav Dietl, kromě jiných seriálů autor i Malého pitavalu z velkého města. 

Babiš před časem vlétl do politiky s tím, že všechno tohle napraví. Sám teď sice řekl, že kauza H-Systemu pořád zůstává tak složitá, že se rychle nevyřeší ani po pětadvaceti letech pokusů, něco ale přece jen pomohl rychle vyřešit: okradení lidé se nemusí z domů stěhovat do měsíce, jak rozhodl Nejvyšší soud. A i to se v politice počítá.

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související