Petr Holec: Fialovu vládu rychle stíhá směšnost

7. květen 2022

Nejhorší politický zločin je být směšný. V předchozí vládě Andreje Babiše se to povedlo ČSSD a voliči ji záhy vyvedli ze sněmovny. Teď se to rychle daří vládě Petra Fialy. Celé tři dny jí naposled například trvalo, než zjistila, že nechce 5000 korun vyplácet rodinám s dětmi s příjmem do milionu korun čistého, ale jen hrubého ročně.

Česko začíná svírat chudoba, kdy stále více lidí počítá každou korunu. A vláda mezi nimi nechá tři dny viset mylnou informaci, podle které si na 5000 korun sáhne téměř každá rodina s dítětem? Člověk musí obdivovat ministra práce a sociálních věcí z KDU-ČSL Mariana Jurečku, že tuhle chybu „hrdě“ oznámil sám a nehodil ji na někoho podřízeného, protože to už zavání satirou.

Čtěte také

Ano, celé to samozřejmě působí, že se vláda ve skutečnosti lekla sama sebe a z čistého milionu prostě po třech dnech radši udělala milion hrubý. Ostatně, co jí taky zbývalo, když pořád opakuje mantru, jak šetří, a nakonec státnímu rozpočtu takhle pustí žilou.

Premiér Spolu Petr Fiala omyl s „bůrem“ vysvětlil tím, že prý vláda měla více variant a Jurečka prostě sáhl po té špatné. Pak se ale musíme ptát, proč Fiala šéfa lidovců neopravil hned na tiskovce, kde čistý milion pustili mezi lidi spolu?

Třetí nejvyšší inflace v EU

A zvlášť když se od toho radši hned veřejně distancoval i ekonom a Jurečkův poradce Filip Pertold, protože nechtěl být za hlupáka. I on totiž ví, že vládní „bůr“ systémově nepomůže těm, co vládní pomoc skutečně potřebují, zatímco zbytečně vyhodí miliardy.

Čtěte také

Vládní pomoc s pětitisícovkou je ale jen další dílem seriálu, který během pár týdnů nabral kontury směšnosti. Navíc se stále opakuje stejný rukopis: sotva vláda oznámí další „pomoc“ lidem, stihne ji kritika nejen od opozice, ale i expertů, a dokonce i vlastních poradců.

A to už chce fakt talent. Když předtím ministr zemědělství za KDU-ČSL Zdeněk Nekula oznámil kontrolu marží u potravin, zesměšnil ho veřejně Tomáš Prouza, pro změnu poradce ministra průmyslu a obchodu za STAN Jozefa Síkely. Ten Nekulovi vzkázal, že nezná ani rozdíl mezi marží a ziskem. A taky že jestli chce lidem jídlo ve skutečnosti spíš zdražit než zlevnit, pak našlápl na správnou cestu.

Čtěte také

A činí se i premiér Fiala. Ten v televizi Nova vážně řekl následující slova: „Máme inflaci, se kterou si skoro nikdo neví rady. My ale ano. Začali jsme dělat protiinflační kroky a snažíme se odpovědně hospodařit.“ Česko má přitom v EU třetí nejvyšší inflaci. Ta má jistě více důvodů, v nichž jako vždy plavou i ekonomové. Politicky ale už jde za Fialovou vládou, stejně jako předtím politicky šla za tou Babišovou.

A ještě na závěr: všechny zmíněné nakonec trumfnul ministr zdravotnictví TOP 09 Vlastimil Válek. Ten nejspíš vyslyšel nyní už zmizelou vládní výzvu k „nahlašování“ a vlastní fotkou zveřejněnou na sociálních sítích se sám udal, že v autě jezdí bez bezpečnostního pásu. Jistá míra směšnosti nakonec stihne každou vládu. Ta Fialova to jen stíhá nečekaně rychle.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio