Petr Holec: Fialova vláda se z covidu nevymluví. Už brzy bude její

20. listopad 2021

Pandemie covidu byla ve dvou volebních rocích „darem“ pro opozici, která toho taky proti vládě premiéra Andreje Babiše maximálně využila. Jenže teď se covid vrátil v plné palbě, Babiš dosluhuje v demisi a covid už brzy bude nové vlády Petra Fialy. On i jeho budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se ale zatím chovají, jako by si to nechtěli přiznat.   

Všiml si toho dokonce už i nesmrtelný duch TOP 09 Miroslav Kalousek, který podobně odešel i neodešel z politiky. „Přinejmenším by už měli říkat, co by dělali, kdyby tam už seděli. Vítěz voleb to musí vědět. A i kdyby to náhodou nevěděl, tak to musí umět předstírat,“ řekl k chování budoucí vlády Českému rozhlasu Plus. A dodal, že vítězná koalice SPOLU pod vedením Petra Fialy, jako by ztratila elán.

Čtěte také

Ano, i vláda v demisi pořád vládne se všemi pravomocemi, a i covid je tedy její. Dává ale smysl, aby s ní nová vláda především pandemii řešila, protože záhy už bude jen její. Proto by teď logicky měla dělat všechno proto, aby jí ho Babiš nepředal s plnými nemocnicemi nakažených a umírajících lidí, kdy bude znovu ve vzduchu viset velmi nepopulární a ekonomicky ničivé řešení: plošný lockdown pro všechny, ke kterému se právě vrátilo sousední Rakousko.

Nakonec, byla to právě koalice SPOLU, kdo ve volbách lidem sliboval, že žádný lockdown už nikdy nezavede. Jenže to byla ještě v opozici, kdy můžete slibovat cokoli. Teď už je ale budoucí Fialův kabinet jednou nohou ve vládě, ostatně k řešení covidu s končící vládou se správně přihlásil sám. A s čím zatím přišel? V podstatě s tím, co všichni věděli, jen si to možná nechtěli přiznat: s kopií spíš těch mírnějších řešení Babišovy vlády. A taky podobnou kakofonií mezi vlastními politiky a experty – některé z nich nová vláda převzala od té končící.

Pořád stejný virus

Čtěte také

I proto logicky nemá žádný nový zázračný lék. Válek k tomu všemu snad jen přihodil pár libozvučných frází o tom, že různé restrikce nesmí rozdělovat společnost. Ano, jak všichni dobře víme, nic lidi nespojuje tak jako společný lockdown. Poslanec TOP 09 Válek samozřejmě nemůže za to, že na covid nemá žádnou lepší medicínu: je to pořád stejný, i když zmutovaný covid. On i šéf ODS Fiala ale můžou za ne úplně šťastnou pandemickou (ne)komunikaci, kterou rok a půl vyčítali Babišovi.

Očividně podrážděný Fiala v České televizi 17. listopadu slíbil, že druhý den jeho vláda představí konkrétní opatření. Místo nich ale Válek odprezentoval zhruba to samé jako Babišova vláda. Rozdíl je jen v uznávání testů. A taky v tom, že Válek na toto sdělení před kamerou potřebuje nekonečný čas, čehož si nemohl nevšimnout ani Babiš. Ten rychle pochopil, že ve Válkovi našel ideální terč, na který může vystřílet celou svou covidovou vendetu.

Nové vládě se teď vrací rok a půl covidového antiBabiše, přinejmenším v tom jsou politika i covid fér. A stejně tak i v tom, že i Fialovu vládu případně doběhne strach z nepopulárních opatření. Už brzy totiž možná bude muset veřejnosti říct to samé, co v Prostoru X řekl jihočeský hejtman ODS Martin Kuba: Budou prostě umírat lidé.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související