Petr Holec: Fialova vláda má důvěru sněmovny. Vládnout ale začíná poškozená

15. leden 2022

Vláda premiéra Petra Fialy získala důvěru poslanců. Z nekonečného sněmovního „masakru“ ale vyšla reputačně poškozená. A auru premiéra slušňáka, co nesundává sako ani během malování pokoje, dokonce ztratil i Fiala.

Ten přišel poslance žádat o důvěru s pokornými slovy o „úctě“ ke sněmovně a o tom, jak ji na rozdíl od svého předchůdce Andreje Babiše nepovažuje za „žvanírnu“. Už po pár hodinách opozičního grilování ho ale kamery zachytily, jak si vládním kolegům vulgárně stěžuje, že už ho to tady štve. Těžko teď říct, kdo vlastně sněmovnou pohrdá víc: Babiše tady s podobným vulgárním výrazem v puse mikrofony nikdy nenahrály, a že tu i on zažil nemálo podobných „masakrů“.

Opozice na lovu

Čtěte také

Jednání o důvěře vládě poslanci samozřejmě berou hlavně jako lov ostrých mediálních titulků. I to poslední ale přineslo něco navíc. Opoziční ANO a SPD totiž ukázaly, že i s menšinou můžete ve sněmovně sehrát většinové divadlo a slušně při něm poškodit vládní většinu. A zvlášť když vám sama nabije vládní strana tak ostře jako STAN, jehož lídry očividně nafoukl volební úspěch, takže záhy po volbách zapomínají, co vlastně voličům slibovali.

Těsně před jednáním o důvěře vládě totiž puklo, že nyní už bývalý šéf poslanců STANu Jan Farský mizí krátce po volbách na půl roku na stáž do Ameriky, přesto si ale nechá poslanecký mandát a do Prahy prý bude létat jen na klíčová hlasování. Zaprvé tím pohrdá veřejností, která si ho platí jako poslance, i když chce svůj plat během stáže přeposílat neziskovkám. A zadruhé tím jasně porušuje koaliční smlouvu s Piráty, která na podobné situace myslí právě na zvláštní přání politiků STANu.

Čtěte také

Ano, politika odjakživa miluje ironii, takže to byli oni, kdo do smlouvy prosadili pasáž o tom, že jejich poslanci vždycky nadřadí práci ve sněmovně i osobnímu vzdělávání. A nejen to: jako bumerang se s novými informacemi Seznam Zpráv vrátila STANu jeho kauza s podivným financováním strany přes kyperské firmy, jejichž spolumajitel je navíc trestně stíhaný. To nakonec úplně přebilo celou schůzi k jednání o důvěře vládě, do jejíhož přerušení vtěsnaly ANO a SPD ještě mimořádnou mezischůzi právě k finančním darům STANu. Ta sice netrvala dlouho, přesto ale hned vnesla konflikt i do vlády.

Pirátská pomsta

Zhrzení Piráti totiž dostali šanci pomstít svůj volební debakl s přátelskou pomocí STANu. I oni teď proto chtějí po vlastním koaličním a vládním parťákovi vysvětlení jeho financování, jinak má peníze vrátit. Okamura vyzval šéfa STANu Víta Rakušana k rezignaci, ten to ale odmítl stejně, jako se Farský nechce vzdát poslaneckého mandátu. Nová vláda kauzy s Farským ani financováním STANu nejspíš přežije, mezičas od jejího jmenování prezidentem až do získání důvěry sněmovny ale ukázal, že má překvapivý talent k sebepoškozování.

A taky sklony k aroganci, kterou vyčítala Babišovi. Třeba šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ve sněmovně řekl, že vůbec nestojí o hlas opozičních poslanců – to trochu připomíná politiku na východ od nás. Babiš si teď říká „předseda opozice“ a spolu s Okamurou nyní ve sněmovně ukázal, že před reputační škodou Fialovu vládu neuchrání ani její sněmovní většina.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související