Petr Holec: Dostaňte Babiše. Hon na premiéra dál ničí politiku

17. říjen 2020

Krajské volby sice jasně vyhrálo ANO, opoziční strany se ho ale za každou cenu snaží vyšachovat z krajských koalic.

A to má být jen rozcvička na sněmovní volby v příštím roce, kdy chce opozice konečně dostat i Andreje Babiše. Jeho ANO je možná znovu vyhraje, opozice ho chce ale porazit „aritmeticky“. Teď jí v tom přichází pomoct i bývalý šéf chvilkařů Mikuláš Minář, který potvrdil svůj avizovaný vstup do politiky.

Čtěte také

„JDU DO TOHO!“ napsal odhodlaně a taky tajemně na Facebooku. Už předtím ale méně tajemně nastínil svou politickou ambici, když řekl: „Kdybychom vzali pět procent voličů ANO, třeba tři procenta nevoličů a ze čtyřiceti procent hlasů pro současnou opozici odsáli pět procent, tak se zásadně změní po volbách poměr hlasů.“

To je jistě inovativní vstup do politiky, do které mimochodem Minář opakovaně odmítal vstoupit. Místo politické profilace jen aritmetická spekulace.

Opoziční cynismus

Opozice Babišovi ráda vyčítá, že je ANO jen marketing. To samozřejmě není pravda, právě Minář tomu ovšem nasazuje korunu ironie: Vstupuje do politiky proto, aby někomu sebral pár procent hlasů a přidal je někomu jinému.

Čtěte také

Když se Babiše nezbavil na Letné, zbaví se ho prostě takhle. Coby šéf chvilkařů Minář často působil idealisticky a naivně, teď ale naopak přeřadil na cynismus. Politiku zbavuje programového střetu, po kterém mimochodem volá právě opozice, a dělá z ní pouhý lov na Babiše.

Minářovi to umožňuje i poměrný volební systém. Ten měl kdysi zabránit tomu, abychom i po pádu komunismu znovu skončili s vládou jedné strany – to se tedy určitě nestalo. Systém totiž časem způsobil opačný extrémní efekt, kdy máme ve sněmovně deset stran, většina z nich ale bojuje o přežití.

A nejvíc jich pochází právě z „opobloku“: TOP 09, STAN i lidovci se už delší dobu kanibalizují v pětiprocentním předpeklí. Teď k nim může přibýt ještě Minář.

Antibabiš

Ten svůj vstup do politiky zdůvodnil i tím, že současné opozici ani při totálním spojení proti Babišovi čísla na složení většinové vlády nevychází. Proto chce přidat pár kritických procent. Po volbách by tak musela vzniknout šestičlenná vládní koalice Pirátů, ODS, TOP 09, STANu, lidovců a Minářova hnutí, jejím hlavním programovým průnikem, jak politici říkají při skládání méně uvěřitelných koalic, by přitom byl starý dobrý „antibabiš“. Jenže co potom ve vládě?

V Česku často nepřežily jediné funkční období ani koalice tří tradičních politických stran. Teď by musela vládnout šestice, které by nejspíš dominovali nevyzpytatelní protestní Piráti a své požadavky zřejmě dál diktoval aktivista Minář.

Takovou vládu by pravděpodobně neudrželo při životě ani tucet přání, která v naší politice poslední dobou bývají otci mnohých myšlenek. Svým vstupem do politiky by tak Minář jen prodloužil agónii roztříštěné opozice, kterou drží pospolu už jen hon na Babiše.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.