Petr Holec: Demonstranti proti Babišovi si pro konec premiéra vybrali nejhorší čas

14. červen 2019

Z demonstrací iniciativy Milion chvilek pro demokracii proti premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi se stal závod o počet účastníků.

Jejich organizátor Mikuláš Minář tvrdí, že na Václavák dostal 120 tisíc lidí, čímž vyrovnal skóre protestu proti vládě ODS a TOP 09 z roku 2012 na stejném náměstí. A na Letnou jich chce dokonce přivést ještě víc. Policie sice uvádí, že se na Václaváku na začátku poslední demonstrace sešlo „pouze“ 70 tisíc lidí, o to ale nejde. Žádná takováto přímá aritmetika v politice nefunguje, nejde o matematiku.

Ondřej Konrád: Milion chvilek a sto tisíc duší pro AB

Demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a premiéra Andreje Babiše

„Nejsme slepí!“ − skandovali o úterním žhavém podvečeru účastnící protestní manifestace na popud režisérky Heleny Třeštíkové. K čemuž by se dalo dodat, že také nikoli hluší.

Minář žádá Babišovu demisi a o té nikdy nerozhoduje jen absolutní číslo demonstrantů. Premiéři a vlády kvůli demonstracím padají, jen když se sejde správný moment, který bývá součtem mnoha různých vlivů.

Nepopulární vládu nepopulárního lídra, který je navíc nepopulární i ve vlastní straně, může funkce klidně zbavit i pár desítek tisíc demonstrantů. Ti nakonec fungují jako pouhá rána z milosti, jíž se obvykle říká záminka.

Někdy ale nestačí ani to. Již zmíněná vláda ODS a TOP 09 byla v roce 2012 rekordně nepopulární a tehdejší premiér a šéf ODS Petr Nečas ztrácel po volebních i reputačních debaklech půdu pod nohama i ve vlastní straně. Přesto jeho vládu ukončil až zásah policejních těžkooděnců na úřadu vlády následující rok.

ČSSD, slabý vládní článek

Jiří Pehe: K čemu je Milion chvilek pro demokracii

Demonstrace za demisi premiéra Andreje Babiše z ANO a ministryně spravedlnosti Marie Benešové za ANO se podle pořadatelů zúčastnilo na 120 tisíc lidí.

Kritici demonstrací organizovaných iniciativou Milion chvilek pro demokracii nabízejí celou škálu argumentů, proč demonstrace údajně nedávají smysl.

Babiš se ovšem nachází v úplně opačné pozici, ve všech ohledech se totiž ocitl na vrcholu moci a popularity.

Jasně vyhrál poslední sněmovní i evropské volby a je premiérem. ANO taky i navzdory různým kauzám setrvale drží vysoké volební preference, zatímco jeho šéf je nejpopulárnější politik.

ANO navíc zůstává i bezprecedentně jednotné, nikdo zatím nemluví o žádné rebelii proti Babišovi. A za premiérem současně stojí i prezident Miloš Zeman, který mu před časem k nejvyšší vládní funkci pomohl. Takhle nevypadá nejlepší načasování pádu premiéra.

I proto se teď opozice začala zaměřovat spíš na ČSSD, slabý vládní článek. Ta se naopak nachází na dně, což je pro pád vlády ten správný moment: ČSSD utrpěla několik zlých volebních výprasků v řadě a zůstává rozpolcená i ohledně angažmá ve vládě s ANO. Nejen její plzeňský hejtman Josef Bernard chodí na demonstrace proti Babišovi, kterého jeho strana drží u moci. ČSSD taky dál nepřeje Zeman.

Karel Hvížďala: Má Česko skutečně důvody k optimismu?

Demonstrace, Václavské náměstí 4.6.2019

Timothy Garton Ash, profesor z Oxfordu, který před třiceti lety s Václavem Havlem stál na Václavském náměstí, minulý týden na mezinárodní konferenci v Bratislavě Globsec prohlásil, že Česko má velmi silné důvody k optimismu.

Jak už to v politice bývá, mohli by proto demonstranti nakonec docílit i svého záměru – a prohrát. ČSSD by vystoupením z vlády i díky jejich tlaku skutečně ukončila Babišovo premiérování, ten by ale mohl v případných předčasných volbách znovu vyhrát a stát se premiérem.

Jen už bez ČSSD, která by po vypadnutí z pražského zastupitelstva a Evropského parlamentu neseděla ani ve sněmovně, jak naznačují i některé průzkumy volebních preferencí. Nejen pro Mináře by to bylo hodně trpké Pyrrhovo vítězství.

Autor je komentátor Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio