Petr Hartman: Zemanovce má spasit blanický rytíř František Ringo Čech

10. srpen 2017

„Pořád uvažuju o tom, že se vrátím. Chci něco změnit, ale bojovat budu, až bude nejhůř," takovým způsobem uvažoval v médiích zhruba před rokem František Ringo Čech o svém případném návratu do světa politiky. Ten aktivně opustil téměř před dvaceti lety, kdy mu vypršel poslanecký mandát za sociální demokracii.

Jak se ukazuje, podle Čecha nejhůř už je, protože začíná bojovat v politice. Připomíná tím blanické rytíře, kteří uvnitř hory Blaník spali a čekali, až bude zemi nejhůř.

Potom se měli probudit ze spánku a vyrazit do boje proti nepřátelům, aby v Čechách nastal klid a mír. Problém Františka Ringa Čecha spočívá v tom, že v zemi není válka ani bída. Alespoň soudě podle nízké nezaměstnanosti, růstu platů, sociálnímu smíru a v neposlední řadě díky absenci tisíců uprchlíků, kteří měli zaplavit Česko.

Františka Ringo Čecha neprobudil z politického spánku neklid v zemi, ale telefon prezidenta republiky. Nejhůř je totiž straně, ve které je Miloš Zeman čestným předsedou. Strana práv občanů, která se ještě před minulými sněmovními volbami pyšnila přívlastkem zemanovci, se v průzkumech volebních preferencí pohybuje v kategorii těch subjektů, které nedosahují ani jednoprocentní podpory a tudíž jsou de facto neměřitelní. Za přibližně dva měsíce, které zbývají do sněmovních voleb, nelze pod vedením celostátního lídra Františka Ringo Čecha očekávat zásadní změnu.

Zemanovcům nepomohl ani Zeman

František Ringo Čech

Alespoň v tom slova smyslu, že by tato svým způsobem prezidentská strana začala atakovat pětiprocentní hranici. Bez jejího zdolání může na zisk poslaneckých křesel zapomenout.

V roce 2013 jí v tom měla pomoci podpora prezidenta Miloše Zemana. Straně práv občanů nebyla moc platná. Stačila k zisku hubeného jednoho a půl procenta. Tehdy ještě zemanovci se mohli utěšovat tím, že jim tento výsledek zajistil výplatu peněz od státu na úhradu volebních nákladů.

Zkrátka se ukázalo, že zemanovci byli sice v nedávné minulosti užiteční k tomu, aby pomohli Miloši Zemanovi na Hrad, ale opačným směrem takováto spolupráce nefunguje. Bylo by s podivem, kdyby se na tom něco změnilo povoláním Františka Ringo Čecha do pozice celostátního volebního lídra.

I kdyby svoji kampaň založil na své divadelní hře s názvem Na Brusel, Vávro! Na Brusel! Ta je charakterizována jako vlastenecká komedie se zpěvy a tanci o statečném boji Čechů proti bruselské tyranii. Problém je v tom, že podobnou hru voličům předvádí v různých obměnách celá řada politických subjektů.

Platí to i o hrozbě migrace a boje proti islamizaci republiky. V uměleckém světě velmi svérázný a svým způsobem originální František Ringo Čech tak má v předvolebním boji jen malou šanci šokovat veřejnost a pomoci tím Straně práv občanů ke zdolání pětiprocentní hranice.

autor: Petr Hartman
Spustit audio