Petr Hartman: Zeman jednal se Sobotkou

13. listopad 2013

Ústava České republiky neobsahuje pasáž, která by upravovala způsob, jakým prezident republiky pověřuje někoho vedením jednání o sestavení vlády. Hlava státu má při vzniku kabinetu v ústavě za úkol jmenovat premiéra a na jeho návrh ministry.

Z tohoto úhlu pohledu není důležité, zda vůbec, a případně kdy pověří Miloš Zeman Bohuslava Sobotku, aby zmiňované jednání vedl. I bez jeho souhlasu už to Sobotka činí. Teoreticky mohou stejně, to znamená bez posvěcení prezidenta, postupovat například Karel Schwarzenberg nebo Tomio Okamura, případně kdokoli další.

Podstatné je, aby přesvědčili prezidenta o tom, že jsou schopni sestavit kabinet, který získá ve sněmovně důvěru. I když člověk je formálně hlavou státu pověřen vedením vyjednávání o vládě, ještě to automaticky neznamená, že musí být později premiérem jmenován. Předseda sociální demokracie má ke splnění tohoto úkolu momentálně přece jenom nejblíže. Může se opírat o nejpočetnější poslanecký klub v dolní parlamentní komoře. Zároveň nalezl ochotu hnutí ANO a také KDU-ČSL k vyjednávání o sestavení vlády. Součet zákonodárců těchto tří subjektů dává dohromady číslo 111.

Schůzka prezidenta republiky s předsedou sociální demokracie názorně dokazuje, že Miloš Zeman tuto skutečnost nemůže přehlížet. V následujících týdnech by se mělo ukázat, zda dodrží svůj slib. Opakovaně se na veřejnosti vyjádřil, že premiérem jmenuje toho, koho mu vítězná strana navrhne. Po neúspěšném pokusu o sesazení předsedy a po hlasování ústředního výkonného výboru ČSSD byl kandidátem na premiéra opětovně potvrzen právě Bohuslav Sobotka.

Byť je vztah mezi ním a Milošem Zemanem napjatý, měli by oba dva postupovat profesionálně a jejich nevraživost by se do formování nového kabinetu neměla nijak výrazně promítat. Zda tomu tak bude ve skutečnosti, to se ukáže v následujících dnech. Pokud se Sobotkovi podaří vyjednat koaliční vládu, bude zajímavé sledovat, zda hlava státu přijme z jeho rukou všechny návrhy na ministry.

Ostatně už v tuto chvíli Miloš Zeman svými výroky naznačuje, že předseda sociální demokracie nemá jednoduchou pozici při vyjednávání. Určitým způsobem k tomu přispěl i prezident republiky a lidé z jeho okolí. Konkrétně tím, že se podíleli na rozdmýchávání vnitřního napětí uvnitř sociální demokracie. Proto může nyní Miloš Zeman různými gesty Sobotkovu pozici vylepšovat i naopak zhoršovat.

autor: Petr Hartman
Spustit audio