Petr Hartman: Zásah policie nejenom v České exportní bance

15. leden 2014

V listopadu loňského roku přišlo zastoupení státem ovládané České exportní banky v Moskvě o svého šéfa. Rusko opustil z obavy, že by mu mohlo hrozit trestní stíhání. Kvůli podezření z podvodu na něj podal trestní oznámení jeden z místních finančních ústavů.

Týkal se splácení úvěru za vybudování cementárny na Uralu. Projekt měl jednu „drobnou“ vadu. Cementárna nezískala licenci na těžbu vápence, neměla z čeho vyrábět a tím pádem se jí nedostávalo peněz nejenom na splácení úvěrů. Investor je neuhradil a Česká exportní banka pohledávku prodala jednomu z ruských bankovních domů. Ten tvrdí, že nebyl dostatečně informován o všech důležitých okolnostech a byl tudíž podveden.

Sporných případů souvisejících s podnikáním v Rusku se objevilo více. Vzhledem k tomu, že téměř polovina podpory českého exportu se týkala právě tohoto teritoria, se tomu nelze příliš divit. V Rusku jsou specifické podmínky, kdy může mít nad právem převahu politická moc spojená s korupcí a kdy bývají obchodní spory řešeny silou, například s využitím policie či justice. Ostatně někteří pracovníci České exportní banky tento svérázný přístup potvrzují. Navíc jedním z důvodů jejího vzniku byl právě záměr působit v ekonomicky rizikových oblastech, kde by běžné komerční banky měly spíše důvody k tomu, aby úvěry neposkytovaly.

Byť se v názvu České exportní banky vyskytuje slovo česká, netýká se její podpora výhradně a bezprostředně pouze tuzemských firem. Mohou na ní dosáhnout i partneři českých vývozců. Stalo se tak například v souvislosti se Sklostrojem. Ten se podílel na výstavbě a modernizaci továren produkujících v Rusku obalové sklo. Někteří ruští partneři přestali poskytnuté úvěry splácet. Týkalo se to i jedné z ruských firem vyrábějících zemědělskou a dopravní techniku. Ta byla podle dostupných informací z Ruska vytunelována.

Policie se může zabývat okolnostmi právě takovýchto půjček. Nejvyšší kontrolní úřad už před několika lety upozorňoval na problémy, kolem poskytování úvěrů Českou exportní bankou. Konkrétně poukazoval na jejich nedostatečné zajištění, což mohlo v případě nesplácení vést k tomu, že by vzniklou ztrátu musel uhradit stát. Škoda by se mohla pohybovat v miliardách korun.

Právě vyšetřování policie by mělo odhalit, zda se Česká exportní banka spolu s Exportní garanční a pojišťovací společností skutečně snaží maximálně podporovat pomocí státních peněz vývoz, nebo zda tyto finanční prostředky nekončí v rukou lidí, kteří mají spíše zájem na vlastním obohacení se na úkor státu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio