Petr Hartman: Vyjednávání o vládě bude ve třech

20. listopad 2013

Má-li vzniknout koaliční většinová vláda, musí se na ní dohodnout minimálně tři subjekty. Přes sto mandátů ve sněmovně se jiným způsobem dát dohromady nedá. Proto bylo delší dobu neudržitelné, aby se koaliční vyjednávání odehrávala ve dvojicích. Tedy ve formátu ČSSD s hnutím ANO, nebo sociální demokraté s lidovci, případně KDU-ČSL s Babišovým ANO.

Po schůzce Bohuslava Sobotky s Pavlem Bělobrádkem zaznělo, že tato etapa končí a od příštího týdne se přechází na jednání v trojkoaličním formátu. Dá se z toho vyčíst, že všichni tři aktéři jsou ochotni se spolu dohodnout na vládní spolupráci. Pochopitelně k definitivnímu textu koaliční smlouvy a k rozdělení jednotlivých postů je stále ještě daleko.

Platí to rovněž o obsazení křesel ve vedení Poslanecké sněmovny. Přitom už v pondělí má být zahájena ustavující schůze dolní parlamentní komory. V tuto chvíli je zřejmé pouze to, že sociální demokraté se s hnutím ANO shodují na tom, že jeden z nich obsadí post předsedy sněmovny a druhý dvě místopředsednická místa.

Bez předběžné dohody na rozdělení ministerstev asi nelze očekávat, že by se dva nejsilnější subjekty v dolní parlamentní komoře dohodly, komu co připadne. Až ke shodě dojde, nemusí být výsledek tohoto vyjednávání nutně zveřejněn. Obsazení jednotlivých ministerstev konkrétními lidmi nespěchá tolik jako v případě sněmovny. Bez zvolení jejího vedení a vytvoření výborů nemůže standardně fungovat.

Byla-li by její činnost několik týdnů ochromena, nemohl by být přijat návrh státního rozpočtu na příští rok alespoň v prvním čtení do vánočních svátků. Přitom s takovýmto harmonogramem počítá například stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek. Fungování sněmovny by se mohlo zadrhnout na tom, že KDU-ČSL nechce podpořit variantu, že by jedno místopředsednické křeslo připadlo komunistům. Vzhledem k tomu, že KSČM tvoří třetí nejsilnější sněmovní frakci a sociální demokraté s jejich účastí ve vedení sněmovny počítají, nepůjde tato fáze vyjednávání úplně hladce.

Nebylo by tudíž překvapením, kdyby byla ustavující schůze přerušena až do doby nalezení dohody všech tří budoucích koaličních partnerů.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.