Petr Hartman: Výbušná situace je nejen ve Vrběticích

3. prosinec 2014

Trénink na pořádně hlučné silvestrovské oslavy nabídl muniční sklad ve Vrběticích. Výbuchy, ke kterým ve středu neočekávaně došlo, byly slyšet v obcích vzdálených desítky kilometrů.

Pamětníci se možná ve vzpomínkách vrátili do dob 2. světové války. Byť jim nad hlavami nelétaly šrapnely a jejich obydlí nebyla poškozena a ani bezprostředně ohrožena.

Vědomí, že se výbuch může kdykoli opakovat, jim nepřidává na klidu. Pocit bezpečí jim i několik měsíců po první explozi nemůže nikdo zaručit.

Nedokáží to pochopitelně ani poslanci, kteří zhruba hodinu diskutovali o tom, co se ve Vrběticích děje a kdo za to může. Přitom předseda poslaneckého klubu sociální demokracie se snažil jednání o tomto problému vetovat.

Pochopitelně v rozjitřené atmosféře v dolní parlamentní komoře není šance dostat na konkrétní otázky jasnou odpověď. Rovněž by bylo naivní počítat s tím, že by se poslanci pokusili v této chvíli přispět ke změně pravidel, která skladování munice upravují. Není to ani technicky možné.

Čtěte také

Přesto výbuch munice není přírodní katastrofou typu ledovky, které nelze předcházet a jejíž následky se nedají podle daných pravidel poměrně rychle a bezpečně řešit.

Z toho, co se kolem skladu ve Vrběticích dosud odehrálo, je zřejmé, že stát nebyl na takovou krizovou situaci úplně připraven.

Vojáci a policisté přijíždějící do prostoru skladu ve Vrběticích, kde došlo k novým neřízeným explozím

Stačí připomenout prvotní zásah před několika měsíci, kdy hasiči nebyli dostatečně informováni o tom, co všechno se v areálu nachází a jak je to výbušné. Spíš shodou okolností nepřišli při zásahu o život. Uklidnit je nemůže konstatování, že podle platných předpisů lepší údaje dostat nemohli.

Podivné je rovněž množství munice, které bylo skladováno na jednom místě. V neposlední řadě velmi rozsáhlý areál byl střežen pouze dvěma lidmi.

Všechny problematické okolnosti přitom byly v souladu s platnými zákony či předpisy. Proto je potřeba o nich mluvit a patrně je změnit. Což je úkol právě pro zákonodárce.

Nebýt opakované exploze, možná by o tomto problému už politici neměli chuť jednat.

Nelze se divit reakcím dotčených občanů, kteří se znepokojením a nedůvěrou hledí nejenom k výbušnému skladu, ale také k vládě a k parlamentu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio