Petr Hartman: Volí se ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů

10. duben 2014

Šestice ředitelů za šest let fungování. K tomuto stavu se nyní snaží dopracovat Rada Ústavu pro studium totalitních režimů. Zbývá k tomu „ maličkost“. Vybrat ve třetím kolem volby jednoho ze dvou kandidátů, který by získal většinu hlasů.

Kdo to bude, o tom by mohlo být jasno příští týden. Automaticky to neznamená, že v historii šestý ředitel se skutečně ujme funkce a že v ní vydrží několik let. Jeho angažmá může komplikovat jeden soudní spor a hrozba dalšího.

První se vede od momentu, kdy byl z čela ústavu odvolán současný ministr kultury Daniel Hermann, tehdy ředitel číslo čtyři. Ten se brání a pomocí právníků se snaží dokázat, že jeho nedobrovolný odchod byl v rozporu se zákonem. Pokud by se mu podařilo uspět a měl by v ruce pravomocný rozsudek, byl by de facto i nadále považován za ředitele. Přitom v této funkci je momentálně ředitelka s pořadovým číslem pět a s přívlastkem přechodná.

Dříve než se soud dopracuje k nějakému nezvratnému závěru, je pravděpodobné, že bude nahrazena ředitelem číslo šest. Ústav pro studium totalitních režimů by v případě Hermannova úspěšného soudního sporu mohl určitý čas zažít dvojvládí. Nebyla by to situace ojedinělá. Policejní sbor si ji už vyzkoušel a měl by možnost se s někým o takovouto absurditu alespoň podělit.

Ředitele číslo šest, bude-li příští týden skutečně zvolen, ohrožuje ještě další věc. Jeden z kandidátů, který neprošel do druhého kola volby, tvrdí, že došlo k porušení pravidel. Podle jeho názoru, by neměl být nikdo vyřazen a i v dalších kolech by měli mít šanci uspět všichni kandidáti. Bude-li na svém stanovisku trvat a rada si ponechá svůj dosavadní postoj, může jejich spor skončit v soudní síni. Byl-li by tento odmítnutý uchazeč úspěšný, potom by zvolení ředitele číslo šest bylo neplatné.

Novou dočasnou ředitelkou Ústavu pro studium totalitních režimů je Pavla Foglová

Zkrátka ústav, který by měl zkoumat a hodnotit období komunistické a nacistické totalitní moci, nemá opakovaně vytvořeny podmínky k tomu, aby mohl v klidu a bez vedlejších vlivů naplňovat svoje poslání. Časté střídání ředitelů, rozpory v řadách zaměstnanců a nejrůznější zákulisní tlaky prakticky brání tomu, aby vznikla veřejností respektovaná instituce zabývající se temnými stránkami československé historie.

Nejnovější dění kolem volby ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů ukazuje, že ke stabilizaci v dohledné době nedojde.

autor: Petr Hartman
Spustit audio