Petr Hartman: Vláda, tripartita a růst

9. duben 2013

Nečasově vládě se postupně podařilo dostat rozpočtový schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu. Dokázala to jednak pomocí zvyšování daní a hlavně škrty na straně výdajů státního rozpočtu. Také tato opatření přispěla k tomu, že se tuzemská ekonomika nachází v poslední době v recesi. Zjednodušeně řečeno neroste.

Na horších ekonomických datech se například podílí nižší spotřeba domácností. V době, kdy je veřejnost opakovaně varována před nástupem hroších časů, myslí lidé spíše na zadní kolečka, než aby překotně utráceli. Tím spíš, že jejich příjmy stagnují, obavy o ztrátu zaměstnání přetrvávají a valí se na ně zdražování energií, či růst nepřímých daní. Rovněž firmy pečlivě obracejí každou korunu a do velkých investic se zrovna nehrnou. Což se pochopitelně do výkonu tuzemského hospodářství negativně promítá.

Zároveň je zřejmé, že k obratu samo o sobě nedojde. Nečasův kabinet nemůže spoléhat na výrazný ekonomický růst, což se projevuje mimo jiné nižšími rozpočtovými příjmy. Ty potom nutí kabinet k dalším úsporám a začarovaný kruh se uzavírá. Vláda ho hodlá rozetnout pomocí devatenácti návrhů. Alespoň právě tolik jich předložila k diskusi na úterním jednání tripartity. Automaticky to neznamená, že budou přijaty a hlavně začnou v dohledné době platit.

Ostatně slov o tom, že je potřeba omezit byrokracii, slyšeli zástupci odborů a zaměstnavatelů dost a dost. Realita je taková, že podmínky pro podnikání se dále spíše komplikují. Zároveň státní správa se rozrůstá a potřebuje ze státního rozpočtu další a další peníze. Ty potom chybí například při podpoře programů typu zelená úsporám, které by mohly přispět k lepší kondici tuzemského hospodářství. Některé návrhy, které na jednání tripartity padly, zase mohou přinést užitek až za několik let. Řeč je například o podpoře technického školství.

Mezi zmiňovanými opatřeními se naopak neobjevil požadavek na zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí, byť ho na rozdíl od vlády představitelé zaměstnavatelů podporují. Zkrátka představa o tom, že se několika návrhy podaří rychle postavit tuzemskou ekonomiku na nohy, je vzdálena realitě.

Pro začátek by stačilo, kdyby se kabinetu podařilo vrátit veřejnosti důvěru v budoucnost, a tím i chuť k utrácení. Zároveň by se měl pokusit povzbudit firmy v investicích, což by mimo jiné mohlo přispět k vytváření nových pracovních míst a ke snížení nezaměstnanosti. Pro vládu, která vykazuje historicky nejnižší popularitu u občanů, je to úkol téměř nesplnitelný.

autor: Petr Hartman
Spustit audio