Petr Hartman: Vláda chce regulovat podporu obnovitelných zdrojů

23. květen 2013

Zákonem dané příspěvky na obnovitelné zdroje elektrické energie zvyšují konečnou cenu elektřiny. Vláda chce nepříznivý vývoj zabrzdit tím, že stanoví tzv. strop. Nad něj by už dál příspěvek placený spotřebiteli růst neměl.

Zároveň to neznamená, že by zmiňovaná částka nemohla daný limit překročit. Rozdíl mezi její skutečnou výší a tzv. stropem, má být hrazen ze státního rozpočtu. Jeho příjmy však z velké části tvoří daně. Znamená to, že na obnovitelné zdroje budou dál lidé přispívat ze své kapsy. Část této sumy však uhradí méně viditelným způsobem, než jaký člověku nabízí pohled do pravidelného vyúčtování platby za elektřinu.
´
V neposlední řadě není pravda, že by příspěvky na obnovitelné zdroje elektrické energie byly hlavní příčinou vysoké ceny. Do ní se promítají také tzv. distribuční poplatky. Ty patří k nejvyšším ve střední Evropě. V České republice se na končené ceně podílejí až 45 procenty. Například v Německu to je zhruba o 20 procent méně. Podpora v poslední době tolik diskutované solární energie se v konečné ceně promítá sedmi procenty.

Z těchto čísel vyplývá, že by se stát měl soustředit také na tzv. distribuční poplatky. I když je pozornost veřejnosti momentálně zaměřena hlavně na masivní nárůst počtu solárních elektráren. Ten byl motivován výrazně sníženými náklady na jejich pořízení. Při zachování původních dotačních podmínek se jednalo o velmi dobrou investici.

Zároveň byly některé projekty dokončeny pouze formálně, aby stihly termín kolaudace zajišťující vyplácení výhodné podpory. V té době však ještě nemohly dodávat energii, protože reálně nebyly schopny provozu. Což je klasický podvod. V souvislosti s ním už policie navrhla obžalovat pětici lidí, která se na něm měla podílet. Podle názoru detektivů tím měla způsobit škodu blížící se hranici čtvrt miliardy korun.

Takovéto manipulace a rovněž pomalá reakce na měnící se podmínky pro pořízení solárních elektráren a tomu odpovídající výše dotací vyvolaly negativní pohled na obnovitelné zdroje. Ten by se měl vrátit do „normálních“ kolejí. Ty představují například solární panely, které si lidé nebo firmy montují na budovy či přilehlé pozemky, aby si zajistily alternativní zdroj elektřiny. Jejich motivací je úspora nákladů a ne miliardový zisk za narychlo instalované obří solární elektrárny.

Navíc jde o zcela čitelné majitele, což se ve druhém případě nedá tvrdit u každého projektu. Podle premiéra by tomu vláda chtěla čelit tím, že dotace budou vypláceny pouze po zcela jasném rozkrytí vlastnické struktury. Což je další náznak snahy rozlišovat mezi poctivými provozovateli a spekulanty.

autor: Petr Hartman
Spustit audio