Petr Hartman: Vláda chce propagovat důchodovou reformu

17. duben 2013

Do konce června se musí lidé starší 35 let rozhodnout, zda vstoupí do tzv. druhého pilíře v důchodovém systému. Pokud tak učiní, nemají šanci ho opustit. Musí tudíž dobře zvážit, zda se jim takovýto závazek vyplatí.

Tím, že při vyvedení části prostředků z průběžného systému bude člověk do něj přispívat o něco méně, se to odrazí v nižší penzi. Na propočtech pak záleží, zda to dostatečně vynahradí očekávaný příjem z penzijních fondů. Přitom momentálně lze jen těžko odhadnout, jakým způsobem se budou vyvíjet v budoucnosti příjmy, zda si člověk vůbec udrží zaměstnání a jaká bude výše státem zaručených penzí za dejme tomu dvacet let.

Z průzkumů veřejného mínění lze vyčíst, že většina veřejnosti novému systému příliš nerozumí a zároveň mu nedůvěřuje. K takovémuto postoji přispívají výroky představitelů sociální demokracie. Na veřejnosti opakovaně slibují, že po nástupu k moci důchodovou reformu v současné podobě zruší. Má-li však mít smysl, neměla by se pravidla měnit. V neposlední řadě je potřeba, aby do tzv. druhého pilíře vstoupilo co nejvíc lidí. Jinak jeho vznik nepomůže vyřešit v horizontu několika let potíže s financováním penzí.

Pohled do statistik však příliš optimismu nevzbuzuje. Zájem o tzv. druhý pilíř je zatím velmi malý. Kabinet se momentálně může utěšovat tím, že lidé nechávají rozhodování na poslední chvíli a že těsně před termínem se počet účastníků tohoto typu důchodového spoření dramaticky zvýší. Přispět k tomu mají výroky představitelů vlády, že státem vyplácené penze mohou v budoucnosti klesnout až na polovinu současné hodnoty. Zároveň několik ministrů demonstrativně do tzv. druhého pilíře vstoupí.

Stejný krok učiní i premiér Petr Nečas. Opírá ho jednak o důkladné propočty a také o víru, že levicová vláda by reformu nezrušila, pouze by upravila některé parametry. Teoreticky by to smysl důchodového spoření v tzv. druhém pilíři nemuselo změnit. Stejně věrohodně lze v tuto chvíli tvrdit, že i posun dílčího paramentu může z tohoto typu spoření udělat pro velkou část lidí nevýnosný podnik. Nejlepší propagací důchodové reformy by bylo, kdyby se na ní shodla pravice s levicí.

To se nepovedlo. Proto Česká republika nemá takový důchodový systém, který by byl dlouhodobě neměnný a který by přitahoval davy lidí. Z čehož vyplývá, že má systém, který problémy se stárnutím populace a přiměřenou penzí pro ni neřeší.

autor: Petr Hartman
Spustit audio