Petr Hartman: V4 jako spolek odpadlíků, nebo hráz proti pokrytectví?

18. únor 2016

Spolek odpadlíků nebo záruka toho, že Evropu zcela neovládne pokrytectví. Takto diametrálně se liší pohled na společenství čtyř států, které více či méně úspěšně navzájem spolupracují už pětadvacet let. Řeč je o Visegrádské čtyřce, která v posledních týdnech poutá pozornost evropských politiků i médií.

Jako o spolku odpadlíků hovořil lucemburský ministr zahraničí o Visegrádské čtyřce v momentu, když hodnotil její přístup k řešení migrační krize. Narážel tím na odmítání kvót pro přerozdělení běženců, nebo na plán, kterým by se uzavřela hranice Řecka s Bulharskem či Makedonií, a tím se zbrzdil příliv utečenců do Evropské unie.

Maďarský ministr zahraničí naopak zmiňované kroky komentuje slovy, že Visegrádská čtyřka se stala zárukou toho, že se v Evropě stále ještě mluví upřímně a pojmenovávají se problémy pravými jmény. Přitom ještě před vypuknutím uprchlické krize působila Visegrádská čtyřka jako nefunkční spolek, který není schopen se na ničem zásadním shodnout.

Prohlubující se problémy s migrační vlnou, nebo změna vlády v Polsku přispěly k tomu, že uskupení České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska je v rámci unie vnímáno jako sdružení, které se snaží vytvářet protiváhu Německu a prosazovat jiný způsob řešení uprchlické krize.

Čtěte také

Rostoucí význam Visegrádské čtyřky názorně dokumentuje nervozita, jakou její aktivity v poslední době vyvolávají v politických i mediálních kruzích na západ od hranic Česka.

Byť faktická síla těchto zemí jim neumožňuje nic zásadního v rámci Evropské unie samostatně prosadit, neznamená to, že nemůže výrazně ovlivňovat diskusi o zmiňovaných problémech.

Visegrádská čtyřka v Praze

Naznačují to výroky slovenského ministra zahraničí, podle kterého řada evropských politiků změnila své postoje k Visegrádské čtyřce o 180 stupňů. A neměl tím na mysli, že by se z příznivců názorů čtyřky stali jejich kritici. Je přesvědčen o opaku.

Právě probíhající summit Evropské unie ukáže, nakolik se jeho slova blíží realitě. V neposlední řadě nelze vyloučit, že v nepříliš vzdálené budoucnosti se z momentálně kompaktně působícího spolku stane opět nesourodé uskupení. Přece jenom postoje polské nebo české vlády se odlišují od radikálních pozic slovenského nebo maďarského kabinetu.

Není náhodou, že slova o boji proti pokrytectví, o nazývání problémů pravými jmény a o přijímání názorů Visegrádské čtyřky na uprchlickou krizi stále větším počtem evropských politiků zněla v Praze právě z úst maďarského a slovenského ministra zahraničí.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio