Petr Hartman: Tečka za vnitrostranickým referendem ČSSD

16. březen 2015

Oživit zájem o dění ve straně a dát šanci členům ovlivňovat podobu kandidátek do voleb. Právě v tomto duchu probíhala loňské léto kampaň před vnitrostranickým referendem sociální demokracie.

Na většinu straníků zapůsobila a navzdory dovoleným a prázdninám byla účast v referendu hojná a jeho výsledek platný.

S odstupem zhruba tři čtvrtě roku si sociální demokraté mohli ověřit, nakolik je jejich názor brán vážně. Bez změny stanov, která je možná pouze na sjezdu, by kladná odpověď na dvě otázky ze tří byla k ničemu.

Týká se to zmiňovaného sestavování kandidátek a také počtu žen na nich. Sjezd výsledkům referenda vyšel vstříc a do stanov začlenil následující věty:

„Alespoň 40 % kandidátů na kandidátkách musí tvořit osoby opačného pohlaví. O konečné podobě kandidátní listiny pro volby do zastupitelstva obce, města, kraje, Senátu a Poslanecké sněmovny rozhodnou v přímém hlasování všichni členové ČSSD v příslušném obvodu.“

Čtěte také

Řadoví členové by tak mohli být spokojeni s tím, že vedení strany jejich postoj respektuje. Zároveň mohou pochybovat o tom, zda nejde pouze o formální vyhovění výsledkům referenda, které ve skutečnosti nic zásadního nezmění.

Zavedení kvóty pro rovnoměrnější zastoupení mužů a žen na kandidátkách bylo původně doprovázeno požadavkem, aby se v přiměřeném poměru objevovali na volitelných místech. Nově přijaté znění stanov, takovýto mechanismus automaticky nezajišťuje.

38. sjezd ČSSD v Praze, Bohuslav Sobotka

Protože dosud dominovali kandidátkám muži, mohly by v budoucnu ženy naplňovat 40procentní kvótu stafáží na nevolitelných místech. I když v některých případech to může být jediný způsob, jak dodržet stanovy.

To v momentu, kdy neseženou dostatek žen ochotných ucházet se na volitelných místech o mandát ve sněmovně nebo v krajském zastupitelstvu.

Šance sociálních demokratů sestavovat kandidátky v daném volebním obvodě pouze na základě hlasování všech tamních členů, není rovněž reálná. Do definitivní podoby těchto listin budou i nadále zasahovat příslušné stranické orgány.

Nakolik výrazně, o tom není v tuto chvíli rozhodnuto. Upraví to volební řád, jehož podobu de facto určí straničtí funkcionáři. Ti nebudou mít velký zájem na tom, aby o možnost ovlivňovat podobu kandidátek přišli.

Zkrátka kladná odpověď na jednoduchou otázku ve vnitrostranickém referendu automaticky nezaručí, že se přesně tímto názorem bude vedení řídit.

autor: Petr Hartman
Spustit audio