Petr Hartman: Sobotka řekl ANO ne

11. říjen 2013

ANO ne – to není nějaká alibistická odpověď člověka na otázku, ke které není schopen zaujmout jednoznačný postoj. Naopak je to vyjádření zcela zřetelného stanoviska předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky k případné povolební spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše.

Dva týdny před volbami lze očekávat, že podobná slova o tom, s kým se při případném vyjednávání o sestavení vlády bavit a s kým rozhodně nikoli, bude přibývat. V momentu, kdy občané rozhodnou o novém složení sněmovny bude na silná slova zapomenuto. Politici realisticky vyhodnotí situaci a začnou spolupracovat klidně s ještě nedávno úhlavním nepřítelem.

Mistry takovéto taktiky byli v minulosti Václav Klaus s Milošem Zemanem. V předvolebním boji na sebe brutálně útočili, po volbách se dohodli například v roce 1996 na výměně tolerování menšinové pravicové vlády za křeslo předsedy Poslanecké sněmovny pro Miloše Zemana. Po volbách v roce 1998 si role prohodili. Václav Klaus šéfoval dolní parlamentní komoře a Miloš Zeman vedl kabinet existující pouze zásluhou tzv. opoziční smlouvy.

Od té doby nelze dopředu vyloučit jakoukoli na první pohled absurdní povolební spolupráci. Nebudou-li se průzkumy volebních preferencí příliš rozcházet s konečnými výsledky, mohlo by se do sněmovny dostat i sedm nebo osm subjektů. V tom případě by se různých kombinací, jakým způsobem složit vládu, nabízelo hned několik.

Všeobecně se očekává, že vítězem budou sociální demokraté. Záleží však na tom, kolik mandátů získají. Od toho se bude odvíjet vyjednávání o nové vládě. Sociální demokraté mají nyní přece jenom širší koaliční potenciál, než měli v létě 2010 pod vedením Jiřího Paroubka. Proto je nepravděpodobné, že by navzdory volebnímu vítězství skončili v opozici. Prezident republiky Miloš Zeman by si přál, aby se moci ujali sami a jejich menšinovou vládu někdo toleroval, nejlépe SPOZ, nebo komunisté. Bohuslav Sobotka pár dnů před volbami mluví podobně. Podle něj platí projekt jednobarevné vlády, která bude závislá na parlamentní dohodě. Realisticky tak počítá s tím, že ČSSD nezíská nadpoloviční většinu mandátů. Proto podle Sobotky budou potřebovat dohodu s jednou či dvěma stranami. Vydá-li se sociální demokracie cestou menšinového kabinetu, mohlo by být její vládnutí méně stabilní, než kdyby bylo založeno na koaličním základu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.