Petr Hartman: Rittigův protiútok

3. duben 2014

„My se zlomit nedáme. Ale nezákonně zavírat každý druhý den taky ne“. To je citace z twitterového účtu, který by měl patřit Ivo Rittigovi. Nejenom z těchto slov, ale i z vystupování kontroverzního podnikatele je zřejmé, že ani obvinění z praní špinavých peněz, ani obvinění týkající se utajovaných skutečností z Úřadu vlády, ho nezlomilo.

Naopak se může zdát, že přechodem do protiútoku proti státním zástupcům demonstruje svoji sílu. Tu může čerpat jednak z práce svých advokátů, jednak z celé řady kontaktů, které si za léta vybudoval. Ostatně na zmiňovaném twitterovém účtu se objevil vzkaz, cituji: “Ahoj, na to, jak dlouho se známe a co máme spolu za sebou, bys nemusel plácat takové nesmysly.” Konec citátu. Tato slova byla určena ministrovi financí a momentálně nejpopulárnějšímu politikovi v zemi Andreji Babišovi. Jakoby chtěl Rittig ukázat, že jeho kontakty se netýkají pouze lidí, kteří postupně ztratili v politice svůj vliv.

Pochopitelně se může jednat o součást taktiky, jak se dostat z problémů a proto je potřeba brát různé výroky s rezervou. Rozhodně nelze očekávat, že by mu z potíží pomáhal právě Andrej Babiš.

Budeme-li se držet reality, potom je zřejmé, že Rittig má momentálně mírně navrch. Čelí sice obvinění, ale je vyšetřován na svobodě. Zároveň Městský soud v Praze vyhověl jeho žádosti o navrácení pasu a zrušil zákaz vycestovat. Těmito opatřeními byla původně nahrazena vazba. V případě jejich nedodržení by Rittig putoval za mříže.

Po verdiktu soudu už mu to nehrozí. Může tak pobývat v Monaku a nic tím neriskuje. Ani to, že by v tomto knížectví přišel o trvalý pobyt a o možnost platit nižší daně. K tomu je totiž potřeba prokázat, že se v něm člověk většinu roku zdržuje. Právě původní zákaz opustit Českou republiku mohl Rittigovi v tomto směru zkomplikovat život. Vzhledem k tomu, že dorazil k výslechu, byť odmítl vypovídat, mu nehrozí, že by jeho pobyt v zahraničí mohl být vykládán jako snaha o útěk. V tom případě by totiž mohl soud změnit názor a uvalit na Rittiga vazbu.

To v tuto chvíli není příliš reálné. V těžší pozici jsou momentálně státní zástupci a vyšetřovatelé. Byť kontroverzního podnikatele obvinili, neznamená to automaticky, že nakonec bude obžalován, skončí před soudem a bude potrestán. Z ofenzivní taktiky Rittigova týmu vyplývá, že vyrazil do protiútoku a paradoxním výsledkem celé kauzy může být, že nějakým způsobem budou postiženi ti, kteří případy spojené s Rittigem vyšetřují nebo dozorují.

autor: Petr Hartman
Spustit audio