Petr Hartman: Ratha propustili z vazby

11. listopad 2013

David Rath opustil vyšetřovací vazbu, ve které pobýval od května loňského roku. Do pravomocného verdiktu soudu by tak měl při dodržování určitých podmínek pobývat na svobodě. Bude-li usvědčen ze spáchání trestného činu souvisejícího s korupcí a manipulací s veřejnými zakázkami, mohl by opět zamířit do vězení až na dvanáct let.

Hrozba vysokého trestu vede státního zástupce Petra Jiráta k obavě, že by se pobytu za mřížemi mohl vyhýbat tím, že by se skrýval někde v zahraničí. Jeho teorie vychází z materiálů, které shromáždili vyšetřovatelé. Z nich podle Jiráta vyplývají nesrovnalosti mezi zajištěnými penězi a financemi, které měli obvinění získat v souvislosti s trestnou činností. Zároveň z odposlechů nabyli státní zástupci a vyšetřovatelé podezření, že tyto prostředky mohou být ukryty v zahraničí, buďto na kontech v bankách, nebo v nějakých firmách.

To jsou důvody, které vedly státního zástupce a rovněž soudce k tomu, že opakovaně odmítali propustit Davida Ratha z vazby. I když se okolnosti zásadním způsobem nezměnily, rozhodl tentokrát vrchní soud o jeho propuštění z vězení. Bývalý středočeský hejtman se tak může hájit na svobodě.

Podle očekávání se hned pár hodin po propuštění snažil pomocí médií přesvědčit veřejnost o své nevinně, o podjatosti soudů a o zpolitizování tohoto případu. Jak se mu podaří zapůsobit na lidi, to není úplně důležité. Podstatné je, jakým způsobem soud vyhodnotí obžalobou předkládané důkazy. Zda se podaří obhajobě tyto materiály a výpovědi svědků učinit nevěrohodnými.

Která strana bude úspěšnější, to naznačí verdikt soudu první instance. Zároveň je jisté, že se kauzou Davida Ratha bude zabývat soud odvolací. Jeho rozsudek by pak měl definitivně rozhodnout o tom, zda bývalý středočeský hejtman a bývalý významný sociálně demokratický politik by měl strávit další léta za mřížemi. Pokud by se přiklonil k názoru obžaloby, potom by se v praxi ukázalo, nakolik byla obava státního zástupce o Rathově útěku oprávněná.

Do pravomocného soudního verdiktu totiž nelze očekávat, že by se snažil zmizet někde v zahraničí. Stačí připomenout bývalého poslance Petra Wolfa. Ten se soudnímu líčení nevyhýbal, nikde se neskrýval a až v momentu, kdy měl nastoupit k výkonu trestu, se po něm slehla zem.

Ve vazbě od května loňského roku zůstává už pouze Petr Kott. Vzhledem k tomu, že na svobodě se vedle Ratha ocitla i Kateřina Pancová, nebylo by překvapením, kdyby je v dohledné době následoval.

autor: Petr Hartman
Spustit audio