Petr Hartman: Rath zůstává ve vazbě

3. říjen 2013

Od května loňského roku sedí ve vyšetřovací vazbě bývalý středočeský hejtman David Rath. Jeho opakované žádosti o propuštění na svobodu byly vždy zamítnuty. Zdůvodnění bylo většinou stejné. Soudce má obavy z toho, že by David Rath mohl uprchnout.

Státní zástupce Petr Jirát v této souvislosti upozorňuje na nesrovnalosti mezi zajištěnými financemi a penězi, které měly být v souvislosti s trestnou činností získány. Vyvozuje z toho podezření, že by mohly být ukryty někde na kontech u zahraničních bank, nebo investovány ve firmách mimo území České republiky. Naznačovat to mají i některé pasáže odposlechů, které jsou součástí vyšetřovacího spisu. To by podle něj mohlo poskytnout dostatečné finanční zázemí v případě útěku.

Zároveň státní zástupce připouští, že by trio David Rath, Petr Kott a Kateřina Pancová mohlo zmizet až v momentu, kdy by bylo pravomocně rozhodnuto o jejich trestu a kdy by mělo nastoupit do vězení. Jirát v této souvislosti vyslovil přání, že by se nerad dožil okamžiku, kdy by zmiňovanou trojici hledali policejní lovci lebek po celém světě, tak jak to činí v případě bývalého poslance Petra Wolfa.

V praxi si to bude moci ověřit zatím pouze u Kateřiny Pancové. Ta byla totiž propuštěna na svobodu a k pokračování soudního líčení už nemíří z vazební věznice. Dá se očekávat, že tak bude činit i nadále a že bude dodržovat všechny podmínky dané soudem, které jí umožňují pobývat mimo zamřížovanou celu. Momentálně tak není motivována k tomu, aby se po ní tak říkajíc slehla zem.

Nedojde-li k zásadní změně okolností a tím i postoje soudů, má před sebou David Rath poněkud jinou perspektivu. Z vazby by se mohl přesunout přímo do výkonu trestu. Pochopitelně za předpokladu, že bude skutečně uznán vinným a že bude odsouzen k několikaletému odnětí svobody. Podle příslušných zákonů může pobývat ve vazbě maximálně tři roky. Polovinu této lhůty má za sebou.

Soudní líčení zatím probíhá bez zbytečných průtahů. Půjde-li stejně hladce i jednání u odvolacího soudu, mělo by být do vypršení zmiňovaného termínu pravomocně rozhodnuto o případném Rathově trestu. Ten se může utěšovat alespoň tím, že do jeho výkonu by se mu doba pobytu ve vazební věznici počítala.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.