Petr Hartman: Rath dostal osm a půl roku

23. červenec 2015

Kauza Davida Ratha vstupuje do další fáze. V tuto chvíli nelze přesně určit, zda se bude jednat o druhou polovinu, třetinu, nebo dokonce čtvrtinu.

Po soudu první instance se ho ujme soud odvolací. Ve hře jsou ale i další stupně. V úvahu připadá například soud ústavní, nebo i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

David Rath se hodlá bránit a využít všech dostupných možností. Ostatně dosavadní průběh jeho případu názorně ukazuje, že je schopným hráčem, který se nevzdává ani v momentu, kdy má v ruce špatné karty.

Ty tvoří policejní odposlechy, nejrůznější písemné materiály a výslechy svědků, které do sebe zapadají a usvědčují ho z korupce související se zadáváním veřejných zakázek.

Čtěte také

Podle soudce Roberta Pacovského jsou natolik přesvědčivé, že postačují k uložení nepodmíněného trestu odnětí svobody na 8 a půl roku.

V tuto chvíli to automaticky neznamená, že bývalý středočeský hejtman v dohledné době skutečně poputuje za mříže. David Rath označil dosavadní soudní proces za divadlo.

David Rath

Pokud bychom se drželi tohoto příměru, potom v něm bývalý vlivný sociálně demokratický politik hraje hlavní roli a vede si v ní zdatně. Využíval každou příležitost k tomu, aby na jevišti vydržel co nejdelší dobu.

Zároveň svoji postavu převtělil do mučedníka, který nic neprovedl, přesto je exemplárně potrestán. Zdatně hrál rovněž na nervy soudce Pacovského s nadějí, že mu povolí a tím se z tohoto procesu de facto diskvalifikuje.

Čtěte také

Vzhledem k Rathově řečnickým dovednostem a silné osobnosti se bývalý středočeský hejtman bude podobným stylem hájit i nadále. Pohybuje se přitom v právních mantinelech a má k tomu schopnosti.

Soudce Robert Pacovský

O jeho budoucí strategii si mohl člověk učinit úsudek z výroků, kterými reagoval na vynesení nepravomocného rozsudku.

U odvolacího soudu se ukáže, zda jeho postup bude více úspěšný než u první instance.

Byť by bylo překvapením, kdyby byl úplně zproštěn viny. Ve hře je spíše výše trestu.

Čtěte také

Zůstala-li by stejná, nebo pokud by se dokonce zvýšila, potom by Rath prošel testem toho, zda je skutečně ochoten znovu zamířit do vězení, nebo raději zmizet z dosahu tuzemské spravedlnosti.

Bývalý středočeský hejtman v tuto chvíli tvrdí, že nechce utíkat, ale o svoji nevinu se poprat. To ovšem nevylučuje, že pokud nezvítězí, může svůj postoj přehodnotit.

Tato zkouška je zatím vzdálená. Jak daleko, to záleží na další Rathově taktice a na schopnosti soudců jí účinně čelit.

autor: Petr Hartman
Spustit audio